Twee IS-weduwes veroordeeld tot gevangenisstraffen
Een gesluierde vrouw in het vluchtelingenkamp Al-Hol, waar ook Nadia Baghouri verblijft. Foto: AFP

De Brusselse correctionele rechtbank heeft donderdag twee IS-weduwes veroordeeld tot gevangenisstraffen. Nadia Baghouri werd veroordeeld tot vier jaar cel, Kaoutar El Azzouzi tot veertig maanden cel. De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van beide vrouwen.

Woensdag sprak de Brusselse kortgedingrechter nog een beschikking uit waarbij de Belgische staat verplicht werd om de vier kinderen van Nadia Baghouri, die in het vluchtelingenkamp Al-Hol in Syrië verblijven, consulaire bijstand te verlenen en documenten te bezorgen, zodat ze naar België kunnen terugkeren.

Nadia Baghouri is de weduwe van Mohamed Mezroui, een van de eerste Syriëstrijders in ons land. De man vertrok in oktober 2012 naar Syrië, Nadia Baghouri reisde hem in april 2013 via Turkije samen met haar kind achterna.

Het koppel sloot zich eerst aan bij Jabhat al-Nusra en nadien bij IS. Als huisvrouw kreeg ze van IS een werkloosheidsuitkering van zo’n 100 euro per maand. Ze bracht er nog drie andere kinderen ter wereld. Toen Mohamed Mezroui in 2018 sneuvelde, weigerde ze te hertrouwen. In de zomer van 2017 trok ze naar Deir-ez-zor en in januari 2019 dook ze op in het vluchtelingenkamp van Al-Hol, waar ze nog steeds verblijft.

Sharia

Kaoutar El Azzouzi, een 29-jarige vrouw uit Antwerpen, vertrok in april 2013 samen met haar echtgenoot Abdelhakim Hamoudan naar Syrië. Volgens het federaal parket bereidden zowel Hamoudan als El Azzouzi zich al in België voor op een leven in een gebied waar de sharia heerste.

Zo zou de vrouw systematisch gesluierd rondgelopen hebben en zich nog enkel vertoond hebben aan familieleden. In Syrië sloot het koppel zich aan bij Jabhat al-Nusra, dat in 2016 van naam veranderde en Jabhat Fateh al-Sham werd.

Parket wou zwaardere straf

Beide vrouwen werden schuldig bevonden aan de deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Volgens de rechtbank waren ze naar Syrië gereisd om hun echtgenoten, jihadi's, op materiële en morele wijze te steunen. Baghouri had daarbij een grotere rol gespeeld dan El Azzouzi, en kreeg daarom een zwaardere straf. Het federaal parket had voor beiden een gevangenisstraf van vijf jaar gevorderd maar omdat beide vrouwen een blanco strafblad hadden, toonde de rechtbank zich milder. Wel beval de rechtbank ook de onmiddellijke aanhouding van beide vrouwen.