Nieuwe verkiezingen in Israël omdat deadline nieuwe regering niet gehaald is
De Knesset – het Israëlische parlement – heeft een wet goedgekeurd om zichzelf te ontbinden. Foto: EPA-EFE

In Israël zijn de partijen er niet in geslaagd om in de nacht van woensdag op donderdag een regering te vormen. Daarmee werd de deadline niet gehaald en moet het land nieuwe verkiezingen organiseren.

De verkiezingen zullen plaatsvinden op 2 maart. Dat heeft de Knesset, het Israëlische parlement, officieel beslist. 

Derde keer

Het wordt dan al de derde keer in minder dan een jaar tijd dat de Israëli's naar de stembus trekken. Na de parlementsverkiezingen van 9 april en 17 september slaagden noch waarnemend premier Benjamin Netanyahu, noch zijn concurrent Benny Gantz erin een coalitie op de been te krijgen.

Om te regeren is een meerderheid van 61 zetels in de 120 zetels tellende Knesset. nodig. Tijdens de verkiezingen van september behaalde de centrumpartij Blauw-Wit van Benny Gantz 33 zetels. Het rechts-conservatieve Likoed van Benjamin Netanyahu kreeg er 32 achter zijn naam. Dat resultaat maakte een regeringsvorming niet makkelijk.

De Israëlische president Reuven Rivlin duidde eerst Netanyahu als formateur aan. Met de steun van zijn rechtse geallieerden en van religieuze partijen kon Netanyahu rekenen op de steun van 55 verkozenen. Toch kreeg hij geen coalitie rond.

Corruptie

Vervolgens was Blauw-Wit van Benny Gantz aan zet. Gantz wilde een 'regering van nationale eenheid' vormen, maar slaagde niet in dat opzet. De partij kwam met de steun van zijn linkse en Arabische bondgenoten maar aan 54 zetels. Blauw-Wit wilde wel met Likoed samenwerken maar weigerde Netanyahu als regeringsleider, omdat hij van corruptie werd verdacht. Intussen is de Likoed-leider ook effectief voor omkoping aangeklaagd.

Nadat ook Gantz zijn opdracht teruggaf aan de president, kreeg de Knesset 21 dagen om een meerderheid van 61 parlementsleden te vinden die een kandidaat-premier steunde. Gantz, Netanyahu of elk ander parlementslid zou vervolgens in 14 dagen een regering moeten vormen. Lukte dat niet, dan moesten er nieuwe verkiezingen komen.

Politieke impasse

Dat scenario lijkt zich nu te hebben ontvouwd. Als gevolg van de politieke impasse van de voorbije maanden, trekken de Israëli's weer richting stembus op 2 maart 2020.