Alpinisme behoort tot immaterieel erfgoed Unesco
Foto: Sheshan R on Unsplash
Het alpinisme, het beklimmen van bergen, is woensdag in Bogota opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco. Dat heeft de VN-organisatie woensdag bekendgemaakt.

Frankrijk, Italië en Zwitserland hadden hun krachten gebundeld voor de promotie van het alpinisme, het beklimmen van bergen waarbij sportievelingen zich in bergachtig terrein met rotsen, ijs en gletsjers begeven. Het alpinisme dankt zijn naam aan de Alpen, de bergketen die zich uitstrekt over de drie landen.

Sporen bewijzen dat al in de oudheid aan alpinisme werd gedaan. In de dertiende eeuw werd in het Italiaanse Val d'Aost een eerste bedrijf opgericht dat zich in alpinisme specialiseerde  In 1350 beklom de Italiaan Francesco Petrarca de Mont Ventoux. De eerste gedocumenteerde beklimming was die van de Fransman Antoine de Ville, in 1492. Hij waagde zich aan de Mont Aiguille.

Mont Blanc

Maar de echte geboorte van het alpinisme wordt gemarkeerd door de beklimming van de Mont Blanc in 1786 vanuit Chamonix, door de arme kristalsnijder Jacques Balmat en de notabele arts Michel-Gabriel Paccard. 

Het alpinisme heeft de bedoeling om de beklimming uit te voeren met zo weinig mogelijk hulpmiddelen en met respect voor 'de omgeving en de bevolking', verklaart Claude Gardien, gids en een van de initiatiefnemers voor de promotie van alpinisme langs Franse kant.

Immaterieel erfgoed

De Unesco-lijst met immaterieel erfgoed bevat evenementen en activiteiten die volgens de Unesco bijdragen tot 's werelds culturele erfenis. Enkele Belgische 'producten' op de lijst zijn onder meer de Belgische biercultuur, de Brusselse Ommegang en het Carnaval van Aalst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig