Greta Thunberg is <I>Time Person of the Year</I>
Foto: AFP
Het Amerikaanse Time Magazine heeft klimaatactiviste Greta Thunberg uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Ze is de jongste persoon ooit die de eer te beurt valt. 'Op minder dan een jaar is een 16-jarig kind uit Stockholm van eenzaam protest verveld (...) tot een globale beweging', aldus Edward Felsenthal, hoofdredacteur van Time.

Greta Thunberg en haar beweging waren de torenhoge favoriet om Time Person of the Year te worden. En die favorietenrol heeft ze nu waargemaakt.

‘Thunberg begon een wereldwijde beweging met te spijbelen’, schrijft Times. ‘Ze begon in augustus 2018, ze kampeerde voor het Zweedse parlement, met een bordje Skolstrejk för klimatet. Na zestien maanden heeft ze staatshoofden toegesproken bij de VN, de paus ontmoet, met de president van de VS geredetwist, en vier miljoen mensen geïnspireerd om mee te doen aan een wereldwijde klimaatstaking op 20 september, de grootste klimaatstaking uit de geschiedenis.’

 

 

'Het is een gewone tiener die het icoon van een generatie werd door haar moed om de waarheid te spreken voor het oog van de machthebbers', schrijft de hoofdredacteur van Time. 'Voor het alarm slaan om de roofzuchtige relatie die de mensheid heeft met de enige thuis die we hebben, voor het hebben van een stem in een verdeelde wereld die achtergrond en grenzen overstijgt, voor het tonen van hoe het eruit zou kunnen zien zodra een nieuwe generatie de leiding neemt, is Greta Thunberg TIME’s Persoon van het Jaar 2019.'

Eerder vandaag gaf de zestienjarige klimaatactiviste nog een toespraak op de VN-klimaatconferentie in Madrid. Ze riep wereldleiders en grote bedrijven op om ‘te stoppen met creatieve pr’.

Thunberg is de jongste persoon ooit die door het magazine benoemd werd tot Persoon van het Jaar.