PVDA verzamelt 100.000 handtekeningen voor 1.500 euro pensioen
Foto: Geert Van de Velde

Oppositiepartij PVDA heeft vanochtend honderdduizend handtekeningen achter een verzoek om het minimumpensioen op 1.500 euro netto te brengen, ingediend bij de griffie van de Kamer.

De partij maakt daarmee gebruik van het zogenaamde burgerinitiatief, dat burgers de kans geeft om een wetsvoorstel op de agenda van de Kamer te zetten. Daarvoor zijn 25.000 handtekeningen nodig.

De PVDA-Kamerleden hadden nochtans gerust zelf een wetsvoorstel met hetzelfde doel kunnen indienen. Er is in het Parlement steeds ruimere steun om het minimumpensioen op te trekken. Maar de PVDA heeft geen goede ervaringen met de wetsvoorstellen die ze zelf indiende.

‘De vorige legislatuur hebben we 47 wetsvoorstellen ingediend, slechts een is besproken, en dat voor welgeteld acht seconden’, zei Kamerlid Raoul Hedebouw eerder al. Bij een burgerinitiatief zijn de kamerleden verplicht om een delegatie van de indieners te aanhoren.

PVDA-Kamerlid Kim De Witte schat de kostprijs op 2,8 miljard euro. Hij rekent op beter betaald werk, de strijd tegen fraude, een miljonairstaks en het schrappen van allerlei aftrekken van sociale bijdragen door bedrijven.