Amerikaanse marine schort vliegopleiding voor Saudi's op
Themabeeld Naval Air Station Pensacola in Florida Foto: via Reuters
De Amerikaanse marine schort de vliegopleiding voor zo'n 300 Saudische militairen op na de schietpartij op een legerbasis in Florida. Een lid van de Saudische luchtmacht doodde er drie mensen.

De 21-jarige Mohammed Alshamrani was op de Amerikaanse marinebasis Pensacola voor een opleiding. De FBI liet eerder al weten dat ze de schietpartij als een terreurdaad behandelt. De vraag of Alshamrani alleen handelde of er anderen betrokken waren, wordt nog onderzocht.

De opleiding in klaslokalen wordt volgens luitenant Andriana Genualdi deze week nog hervat voor de Saudische studenten. Hoe lang de vliegopleiding opgeschort blijft, is niet duidelijk.

Wankele relaties

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman betuigde in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Trump al zijn medeleven. Hij bevestigde ook dat het koninkrijk de Amerikaanse autoriteiten zo veel mogelijk informatie zal bezorgen in het kader van het onderzoek naar de schietpartij. 

Het incident doet de relaties tussen Washington en Saudi-Arabië geen goed, terwijl die al wankel waren. De Amerikaanse president Donald Trump houdt vast aan de banden met Riyad, ondanks de internationale kritiek wegens de oorlog in Jemen en de moord op journalist Jamal Khashoggi vorig jaar. Hij doet dat vooral omdat het koninkrijk massaal wapens koopt van de VS.