UGent overweegt tijdelijke schorsing van KVHV na lezing Hoeyberghs
Foto: photo news
De UGent overweegt studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) tijdelijk te schorsen. Dat meldt de universiteit zelf in een mededeling. 'De Sociale Raad van de UGent buigt zich over een voorstel tot schorsing van de studentenvereniging', klinkt het.

De mededeling komt er nadat de plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs tijdens een lezing van de studentenclub een reeks seksistische uitspraken deed die heel wat verontwaardiging hebben uitgelokt.

'De rector heeft aan de studentenbeheerder van de UGent gevraagd om, zoals het reglement voorziet, een voorstel tot tijdelijke schorsing van KVHV te overwegen. Het voorstel werd inmiddels voorgelegd aan de Sociale Raad van de UGent. Deze raad zal hieromtrent morgen een advies formuleren', aldus de universiteit in in een mededeling.

Wolfgang Van Der Veken Vyncke, vice-praeses van KVHV, zegt in Ter Zake te hopen dat zijn vereniging niet geschorst wordt. 'Dan moeten wij onze intellectuele activiteiten op een laag pitje zetten'. Hij verdedigde wel de beslissing om Hoeyberghs uit te nodigen, 'in de geest van een open debat'. 

'Aparte stijl'

De vice-praeses benadrukt dat zijn vereniging niet te vereenzelvigen is met Hoeyberghs zelf. 'Hij heeft een eigen, aparte stijl', omschreef hij Hoeyberghs. 'Maar dat dit tot zulke cabaretesque toestanden zou leiden, hadden we misschien niet verwacht'. 

De plastisch chirurg opnieuw uitnodigen voor een lezing zou Van Der Veken Vyncke niet doen. 'Ik zie daar de noodzaak niet van in, maar mocht daar binnen de vereniging enthousiasme voor zijn, dan zou een debat met een tegenstander interessant kunnen zijn'. 

Orde Der Artsen

Eerder op de dag raakte al bekend dat de Orde Der Artsen een onderzoek opende naar aanleiding van de uitspraken die de plastisch chirurg deed tijdens een lezign van studentenvereniging KVHV op de Universiteit Gent.

Ook SP.A-parlementslid Hannelore Goeman en Katia Segers hebben bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen een klacht ingediend. Volgens het IVGM (Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen) zijn sinds maandagavond al ruim 300 klachten binnengelopen.

Zelf ziet Jeff Hoeyberghs niet in wat er verkeerd was aan zijn lezing voor studentenvereniging KVHV, waar hij zijn toehoorders een reeks seksistische en racistische opmerkingen voorschotelde. Hij weigert dan ook zijn excuses aan te bieden.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig