Waarom de koning voor Coens en Bouchez kiest
Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) Foto: Belga
De Koning heeft na het raadplegen van de verschillende partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V) en George-Louis Bouchez (MR) benoemd tot informateurs. Ze zullen zowel de paars-groene als de paars-gele optie moeten verkennen.

Zij krijgen voor hun opdracht in eerste instantie tijd tot 20 december. Dan moeten ze verslag komen uitbrengen bij de koning. Net als Magnette (PS) voor hen doen ze dat dus in de hoedanigheid van informateur.

Dat zowel Coens als Bouchez informateur wordt, lijkt erop te wijzen dat de formatie toch nog de optie paars-geel zal verkennen, ondanks het feit dat de voorbije week vooral over paars-groen is gepraat. Zowel MR als CD&V hebben tot dusver geen duidelijke keuze gemaakt voor paars-geel of paars-groen. Dat kan de keuze van de koning helpen verklaren.

In een korte reactie bij het verlaten van het paleis zei Coens alle opties open te houden. 'We gaan alles bekijken en zullen met iedereen praten', zegt hij. Zijn uitgangspunt is wel dat er een regering moet komen met de grootste partijen: PS en N-VA, maar hij is ook niet tegen paars-groen gekant. CD&V blijft in een mededeling ook op de vlakte. Volgens de partij zullen de informateurs 'in alle openheid, alle mogelijke pistes bewandelen om tot een regering te komen'.

Eén ding is duidelijk: Bart De Wever (N-VA) komt dus niet zelf aan zet, ook al wou hij dat wel. Maar enkel CD&V steunde dat heel openlijk. De andere partijen, Open VLD, socialisten en groenen voorop, wilden hem niet. In een reactie zegt De Wever dat hij hoopt dat 'de paars-groene optie hopelijk van de baan is'. 

Maar met de aanstelling van Bouchez en Coens is paars-groen allerminst begraven. Geen van beide heeft daar immers een veto tegen gesteld. Maar klaar om te vertrekken was paars-groen evenmin. Met name bij Open VLD is de verdeeldheid over dat scenario groot.

Opvallend: Coens en Bouchez zijn nog maar enkele dagen voorzitter en hebben geen enkele ervaring in dit soort onderhandelingen, zeker niet als informateur. 

Hun aanstelling kan de rust in de Wetstraat misschien wat laten terugkeren. De voorbije dagen vlogen de verwijten tussen met name Open VLD en N-VA heen en weer.