De Zweedse zangeres Marie Fredriksson had haar looks mee. Ze was zo een van die vrouwen die met een platinablond superkort kapsel door het leven ging en daar beter mee weg kwam dan wie dan ook. 61 werd ze, zeventien jaar lang vocht ze tegen kanker, nadat er bij haar in 2002 een hersentumor was vastgesteld.

Haar eigen naam, Marie Fredriksson, zal de meeste mensen minder zeggen dan de naam van haar band, Roxette, die ze in 1986 samen met die andere Zweed, Per Gessle, oprichtte. De twee hadden in Zweden al wat bescheiden hitjes gescoord, maar niets dat bleef hangen. Samen hadden ze duidelijk meer succes.

Roxette kleurde de jaren tachtig en negentig met aanstekelijke popsongs, het soort dat je ook nu nog maar één keer moet horen om ze in je hoofd gebeiteld te hebben. 'The look', 'Listen to your heart', 'Joyride' en 'It Must Have Been Love' waren de bekendste plakkers. Dat laatste stond trouwens ook op de soundtrack van Pretty woman, u weet wel, die film met Julia Roberts en Richard Gere. Andere meezingers waren 'Dressed for success', 'How do you do!, 'Sleeping in my car', 'Dangerous' en 'Fading like a flower'.

Complexloze pop

Het duo bracht tien albums uit en verkocht er (volgens de cijfers van haar management) meer dan tachtig miljoen. Fredriksson bracht ook acht solo albums uit, waarvan er drie bovenaan in de Zweedse hitlijsten geraakten.

'The look' was de eerste radiohit in de Verenigde Staten, en dat zou het gevolg zijn van een grappige samenloop van omstandigheden. Ene Dean Cushman, een Amerikaanse uitwisselingsstudent, zou tijdens zijn jaar in Zweden zo in de ban geraakt zijn van het nummer dat hij de plaat mee naar huis nam en binnenstak bij  radiozender KDWB. Van het een kwam het ander. We schrijven dit in de zou-vorm, want andere bronnen beweren dat dit een broodje-aapverhaal was, verzonnen door platenmaatschappij EMI. Wat wel zeker is: vier keer bereikten ze de top van de Billboard in de VS.

Ze deden wat denken aan de Eurythmics, maar bereikten toch nooit díe status. De titel van hun 'best of' album uit 1995 vat hun filosofie het best samen: 'Don't bore us, get to the chorus', 'verveel ons niet, ga naar het refrein'. Complexloze pop dus. 

Hersentumor

Fredriksson is in de ochtend van 9 december gestorven aan de gevolgen van een zeventien jaar durend gevecht tegen haar ziekte, meldt haar manager. In 2002 ontdekten artsen een hersentumor bij haar. Ze onderging drie jaar lang een zware medische behandeling. Ze overleefde, maar kampte nog lang met de gevolgen van de tumor en de behandeling. 

De band maakte in 2009 een onverwachte comeback, en het duo ging weer touren. Ze passeerden ook in België, in 2015 nog in de Lotto Arena. Tijdens die tournee vierden ze de 30ste verjaardag van Roxette. Maar een jaar later hingen Gessle en Fredriksson de micro definitief aan de haak. Fredriksson moest er op doktersadvies mee stoppen. In 2018 bracht ze nog een laatste single uit: 'Sing me a song'.

'Veertig jaar mijn allerliefste vriend'

Per Gessle was vandaag een van de eerste die reageerde op haar overlijden. 'Dank je, Marie, dank je voor alles. Je was een uitstekende muzikante, zangeres en performer. Dank je omdat je mijn zwart-witliedjes in de mooiste kleuren schilderde. Veertig jaar lang was je mijn allerliefste vriend. Niets zal ooit nog hetzelfde zijn'.