Jeff Hoeyberghs blijft achter uitspraken staan
Jeff Hoeyberghs Foto: Photo News
Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs ziet niet in wat er verkeerd is aan zijn omstreden lezing voor studentenvereniging KVHV, waar hij zijn toehoorders een reeks seksistische en racistische opmerkingen voorschotelde. Hij weigert dan ook zijn excuses aan te bieden. Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) zijn sinds maandagavond al meer dan 300 klachten binnengekomen.

Tijdens een lezing voor studentenvereniging KVHV zei Hoeyberghs onder meer dat ‘vrouwen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld willen, maar hun benen niet meer willen opendoen.’ In het publiek werden de uitlatingen van Hoeyberghs meermaals op luid gejoel en applaus onthaald.

In een reactie aan VTM ontkent Hoeyberghs dat zijn uitspraken vrouwonvriendelijk zijn. 'Ach, als dat de realiteit is, dan is dat de realiteit'. 'Luister schat, de realiteit is niet lief hé', werpt hij de vrouwelijke journaliste nog voor. Hij wimpelt elke verantwoordelijkheid af. 'Als je daar niet tegen kan, dan heb je misschien geen vader gehad die je heeft geleerd hoe je met de waarheid moet omgaan.' Als de journaliste hem confronteert met zijn uitspraak over vrouwen die bescherming willen, maar hun benen niet willen opdoen, antwoordt Hoeyberghs: 'Nee, dat heb ik niet gezegd. Dat is de #metoo-beweging die daarop aanstuurt'. 

Sinds maandagavond circuleren online ook beelden van de controversiële lezing van Hoeyberghs. 'Na het bekijken van dat filmpje hebben we geoordeeld dat de feiten voldoende ernstig zijn om ambtshalve op te treden', zegt Jos Vandekerkhof, voorzitter van de Provinciale Raad van de Orde der Artsen Limburg tegen Het Belang van Limburg. 'Een onderzoekscommissie zal de zaak in onderzoek stellen. Op basis van haar verslag zal de Raad beslissen of dokter Hoeyberghs zich moet komen verantwoorden.'

Driehonderd klachten

Intussen wordt ook het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) overspoeld door klachten. Sinds maandagavond liepen daar meer dan 300 meldingen binnen. Een groot deel daarvan werd ingediend door de burgerbeweging Allemaal Van Belang, die maandagavond een oproep op Facebook plaatste.

De juridische cel van het Instituut zal zich buigen over die klachten en bekijken of er wettelijke vervolgstappen kunnen worden gedaan. 'Het hoge aantal meldingen, meer dan 300 op dit moment, toont overtuigend de grotere maatschappelijke gevoeligheid voor de problematiek van seksistische discours aan', zegt het instituut. 

Het IGVM zegt de meldingen 'ter harte' te nemen en die 'in het licht van de gender- en seksismewet te onderzoeken'. Zolang dat onderzoek loopt, zal het IGVM niet verder communiceren over de zaak.

'Nooit laten passeren'

De Vlaamse Parlementsleden Hannelore Goeman en Katia Segers (beiden SP.A) maakten dinsdagochtend via Twitter bekend dat ook zij een klacht hebben ingediend tegen Hoeyberghs. ‘Dergelijke uitspraken mogen wij burgers, wij vrouwen, niet laten passeren. Nooit’, zegt Goeman.

De vrouwenrechtenorganisatie Campagne Rosa en twee ­studentenverenigingen eisten al dat de UGent de erkenning van het KVHV intrekt. De activisten willen vrijdag een open brief overhandigen aan rector Rik Van de Walle, die zich ‘uitdrukkelijk’ van de lezing distantieerde. ‘We zullen de ­argumenten grondig analyseren en op basis daarvan een beslissing nemen’, zei hij. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig