Delfine Persoon wordt amateur om mee te kunnen doen aan Olympische Spelen (en sluit zo revanche tegen Katie Taylor uit)
Foto: BELGA

Boksster Delfine Persoon (35) heeft besloten vanaf 1 januari amateur te worden. De West-Vlaamse wil graag meedoen aan de Olympische Spelen, maar dat kan niet met haar profstatuut. Dat wil wel zeggen dat een revanche tegen Katie Taylor, de Ierse die haar de wereldtitel afnam, uitgesloten is. Profs die deelnemen aan de Spelen verdwijnen voor immers twee jaar uit de ranking en kunnen dus geen kampen met een titel WBC als inzet boksen.

Het gaat om een louter administratieve stap, want ook al genoot Persoon op papier van een profstatuut, toch werkte ze nog steeds bij de politie. De facto verandert er voor haar dus weinig.

“Na Nieuwjaar is Delfine Persoon amateurbokser”, bevestigde haar coach Filiep Tampere. Zekerheid omtrent Tokio is er niet. “Om op die Spelen te geraken, moet ze eerst wel nog twee schiftingstoernooien afwerken. Een eerste is er in Londen in maart. In mei volgt het tweede schiftingstoernooi in Parijs. Nu al denken dat dit een gemakkelijke klus zal worden, is de waarheid geweld aan doen. Het niveau in het amateurboksen ligt zeer hoog. Bij de deelnemers aan die toernooien zitten boksers die meer dan tweehonderd kampen gewonnen hebben. Bovendien duren de kampen slechts drie ronden van drie minuten lang. Delfine is een diesel geworden, ze moet het hebben van lange kampen. Vergelijk het als een langeafstandsloper, die plots gaat voor de 200 meter.”

Delfine Persoon is dus vanaf 1 januari 2020 profbokser af. Ze kan zo wel haar revanche tegen Katie Taylor niet meer afwerken. “Die zou er toch nooit komen”, weet Tampere. “Er is daar al veel over gepraat, maar echt iets concreet komt er niet uit de bus. Haar manager houdt alles tegen, hij zal wel weten waarom. Dan moet je niet meer verder hengelen naar een nieuwe kamp. Wij gaan dus sowieso vol voor een deelname aan de Olympische Spelen. Ik wil Delfine eerst wel eens zien sparren met een heel goede amateurboksster alvorens we euforisch gaan doen. Maar het is ook zo dat zij niets meer te bewijzen heeft in het profcircuit. Delfine werd wereldkampioene in alle bonden en verloor ten onrechte tegen Taylor. De kans om te boksen op de Olympische Spelen moet ze nu nemen, anders is het te laat gezien haar leeftijd.”

Rond de kamp om de wereldtitel tussen Persoon en Taylor was afgelopen zomer aardig wat te doen. De Ierse kreeg als thuisboksster nipt voordeel op punten, een beslissing waar lang niet iedereen het mee eens was. De voorbije maanden bleven er geruchten de ronde doen over een rematch tussen de twee, maar die komt er nu dus definitief niet.

LEES OOK. Bokster Delfine Persoon ziet Roger (79) in elkaar zakken en aarzelt geen seconde: “Zij heeft mijn leven gered”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig