Poetin hekelt 'politiek gemotiveerde' beslissing Wada
Foto: AFP
De Russische president Vladimir Poetin veroordeelde dinsdag de 'politiek gemotiveerde' beslissing van het Wereldantidopingagentschap (Wada) om Rusland vier jaar uit te sluiten van de meeste groe internationale sporttoernooien. Hij dreigde ook met een beroepsprocedure.

Het Wereldantidopingagentschap (Wada) besliste deze week unaniem om Rusland vier jaar uit te sluiten van de Olympische Spelen. Het land mag ook niet deelnemen aan WK's in andere disciplines.

De internationale dopingjagers konden niet anders dan de Russen laten voelen dat het hen menens is met de strijd tegen de georganiseerde staats­doping – want zo moet het Russische sportsysteem van de laatste tien jaar omschreven worden.

Beroep

De Russische president ziet dat enigszins anders. 'Het Russisch Olympisch Comité treft geen schuld', zie hij in de marge van de Oekraïne-top in Parijs. 'En als het comité niets kan worden verweten, moet Rusland onder zijn nationale vlag aan wedstrijden kunnen deelnemen.' Volgens Poetin moet elke straf aan dopingzondaars onder de Russische atleten 'individueel' en niet 'collectief' worden opgelegd.

De Russische president gelooft dat de beslissing van het WADA 'in tegenspraak is met het Olympisch Handvest' en stelt dat Moskou er beroep tegen kan aantekenen. 'Er is alle reden om te geloven dat deze beslissing niet werd genomen in het belang van een cleane sport, maar uit politieke motivatie', klinkt het nog.