De Britse premier krijgt kritiek voor zijn reactie op een foto van een ziek jongetje dat in een ziekenhuis op de grond ligt. ‘Het kan hem niets schelen.’

Tijdens een interview probeerde een journalist van ITV meerdere keren om Johnson naar een foto van een ziek jongetje te laten kijken. De Daily Mirror had de foto op zijn voorpagina gepubliceerd. De 4-jarige werd volgens de krant in een ziekenhuis in Leeds behandeld op een stapel jassen bij gebrek aan plaats.

Aanvankelijk weigerde Johnson om naar de foto op de smartphone te kijken. Hij begon zijn investeringsplan voor de National Health Service (NHS) uiteen te zetten, terwijl hij zei dat hij nog niet de kans had gekregen om de foto te bekijken. De journalist zegt dat Johnson zijn telefoon afnam en in zijn zak stak.

Na aandringen haalde de Britse premier de smartphone er terug bij en bekeek hij uiteindelijk toch de foto. ‘Het is een verschrikkelijk, verschrikkelijke foto’, reageerde Johnson. ‘En ik verontschuldig me bij de familie en iedereen die afschuwelijke ervaringen heeft gehad met de NHS, maar wij ondersteunen de NHS.’

‘In het algemeen denk ik dat patiënten veel betere ervaringen met de NHS hebben dan dit arme kind heeft gehad’, ging hij voort. ‘Sorry dat ik je telefoon heb afgenomen.’

De oppositiepartijen waren er snel bij om de videobeelden van het interview te delen. Volgens hen zijn ze het bewijs dat Johnson geen empathie heeft voor patiënten. ‘Het kan hem niets schelen’, tweette Labour-leider Jeremy Corbyn. Tijdens een toespraak in Bristol zwaaide Corbyn met de krantenkop over de jongen.

 

De moeder van de jongen wil niet dat de behandeling van haar zoon, die vermoedelijk een longontsteking had, wordt gebruikt als een ‘politieke speelbal’. Nadat hij zes dagen ziek was geweest, werd de 4-jarige Jack naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij volgens de moeder snel geholpen. Hij kreeg ook een bed. Maar na enkele uren had het ziekenhuis het bed voor een andere patiënt nodig en zat de jongen enkele uren zonder. Daarom maakte de moeder een ligplaats met een stapel jassen, en dan nam ze de foto. Ze zegt dat ze boos is om het gebrek aan geld in ziekenhuizen.

Verkiezingen

Veel Britten zijn erg bezorgd over de toekomst van de gratis gezondheidszorg. Negen jaar van besparingen én de nakende Brexit hebben de werking van de National Health Service uitgehold. Johnson heeft beloofd dat hij miljarden zal investeren in ziekenhuizen, maar de gezondheidszorg is niet het thema waarop de Conservatieven zich echt kunnen profileren. Labour is geloofwaardiger op dat vlak.

Corbyn hoopt dat dit incident hem enkele dagen voor de verkiezingen nog stemmen oplevert, terwijl de Conservatives de schade proberen te beperken. Na het opmerkelijke interview met de premier bezocht zijn minister van Volksgezondheid Matt Hancock het ziekenhuis in Leeds. ‘Het is niet goed genoeg en ik heb mijn excuses aangeboden’, zei hij.