Miss Universe 2019 houdt pleidooi voor vrouwelijk leiderschap: ‘Moeten jonge meisjes leren plaats op te eisen’
Foto: AFP

De nieuwe ‘Miss Universe’ komt uit Zuid-Afrika. Het gaat om de 26-jarige Zozibini Tunzi, die iedereen overtuigde om jonge vrouwen meer te leren over leiderschap.

De 26-jarige Tunzi is in het Amerikaanse Atlanta Miss Universe geworden. Tunzi maakte onder meer indruk tijdens haar speech, een nieuw onderdeel in de competitie. Ze sprak over vrouwelijk leiderschap. Geen verrassing, want Tunzi komt al langer op voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Zo is ze een van de gezichten van HeForShe, een organisatie van de VN waar ook de bekende actrice Emma Watson zich voor inzet.

‘Een van de belangrijkste zaken die we jonge meisjes vandaag moeten leren is leiderschap’, verklaarde de Zuid-Afrikaanse winnares. ‘Het is iets dat een lange tijd ontbrak bij jonge meisjes en vrouwen - niet omdat we dat willen maar omdat de maatschappij bepaalt hoe vrouwen bestempeld moeten worden.’

Miss Universe 2019 houdt pleidooi voor vrouwelijk leiderschap: ‘Moeten jonge meisjes leren plaats op te eisen’
Foto: AFP

‘Ik denk dat we een van de krachtigste wezens op aarde zijn en dat we elke kans moeten krijgen. We moeten deze jonge meisjes leren om hun plaats op te eisen. Er is niets zo belangrijk als je plaats opeisen in de maatschappij’, aldus Miss Zuid-Afrika nog.

‘Ik ben opgegroeid in een wereld waar een vrouw zoals ik, met mijn huidtype en mijn type haar, nooit als mooi beschouwd kon worden’, zei Tunzi. ‘Ik denk dat het tijd is dat dat vandaag verandert.’

 

 

Tunzi nam het op tegen 90 andere kandidates en volgt Catriona Gray uit de Filipijnen op. De tweede en derde plaats waren voor Miss Puerto Rico en Miss Mexico. Voor België nam de Antwerpse Angeline Flor Pua (24) deel, die het in 2018 schopte tot Miss België, maar ze haalde de top 20 niet.

Zuid-Afrika won ook in 2017 de titel. Tot dan had het land alleen nog maar in 1978 die eer gekregen.