Een waterbus van de dienst die vaart tussen Hemiksem en het Steenplein in Antwerpen, is maandag iets voor zes uur gebotst. Daarbij vielen twaalf lichtgewonden en twee ernstiger gewonden. Niemand is in levensgevaar, klinkt het bij de federale politie.

De Waterbus is een busdienst over de Schelde tussen Hemiksem en het Steenplein in Antwerpen. Hij botste ter hoogte van Wandeldijk op Linkeroever tegen de kade. 'Er was op dat moment veel stroming, veel wind en een slecht zicht door de regen', zei Gert Ickx van de Antwerpse haven.

Net voor het aanmeren botste het vaartuig tegen de hoek van de aanlegsteiger aan het Sint-Annastrand op Linkeroever. In totaal raakten veertien personen gewond, verschillende ziekenwagens en een MUG-team brachten enkelen van hen naar het ziekenhuis. Anderen zouden later op de dag zelf een dokter raadplegen.

De meeste slachtoffers hadden verwondingen in het aangezicht omdat ze door de klap tegen de rugleuning van de stoel voor hen werden gekatapulteerd. Enkele personen hadden ook last van nekklachten. Een passagier met een bekkenbreuk werd dan weer geëvacueerd door een ladderwagen van Brandweerzone Antwerpen.

De waterbus zelf liep vooraan flinke averij op. Er gaapte een groot gat in de romp en het vaartuig maakte licht slagzij. Gevaar op zinken was er echter niet. Ook de steiger liep lichte schade op maar is wel nog bruikbaar.

Wat de oorzaak is van het ongeval, is nog niet duidelijk en wordt door de politie onderzocht. De getroffen Waterbus zal nu zo snel mogelijk weggehaald worden.