Bij de vulkaanuitbarsting op White Island, een populaire toeristische trekpleister in Nieuw-Zeeland, zijn minstens vijf dodelijke slachtoffers gevallen. Er zijn nog acht vermisten. De politie vreest dat ook zij allen om het leven zijn gekomen.

Er zijn nog acht personen vermist na de uitbarsting van de Whakaari-vulkaan op het Nieuw-Zeelandse White Island. De onstabiele omstandigheden op het eiland, zoals toxische gassen of vallende stenen, maken het voor de reddingsteams onmogelijk om het eiland te doorzoeken. 

De politie kon wel met enkele helikopters en vliegtuigjes in de buurt van het eiland komen om te scannen op overlevenden. 'Er zijn echter geen tekenen van leven meer gezien op het eiland', maakte de Nieuw-Zeelandse politie maandagmiddag bekend in een persbericht. 'We geloven dat iedereen die levend van het eiland kon worden gehaald, al gered werd tijdens de eerdere evacuatie van het eiland.'

Morgenochtend (lokale tijd) zal het leger met drones proberen te situatie in kaart te brengen. 

Vierendertig mensen hebben de uitbarsting overleefd. 31 van hen worden nog in het ziekenhuis behandeld. Het gaat voornamelijk om brandwonden. Een zevental helikopters gingen ter plaatse om hulp te bieden.

Volgens beelden op een webcam van de organisatie GeoNet (zie 0.35 in video bovenaan) wandelde er nog een groep toeristen op de rand van de krater net voor de uitbarsting. Amper één minuut voor de explosie zou de groep weggewandeld zijn. Het is volgens de autoriteiten onduidelijk of de groep, een twaalftal mensen, wegvluchtte of gewoon naar een andere locatie wandelde. 

Onbeschrijfelijk

Op beelden via Twitter is een enorme rookpluim te zien. 'Mijn god. Mijn familie en ik verlieten het eiland twintig minuten voor de explosie', tweet toerist Michael Schade. 'Het verzorgen van mensen die onze boot heeft opgepikt was onbeschrijfelijk.' Volgens Schade zagen de helikopters op het eiland er 'vernietigd' uit. 

Het was door de omstandigheden onduidelijk hoeveel toeristen in de buurt van het eiland waren toen de vulkaan uitbarstte. Aanvankelijk werd gezegd dat er zo'n honderd mensen op het eiland waren toen de vulkaan om 14.17 uur lokale tijd (2.17 uur Belgische tijd) uitbarstte. De politie had het later over een vijftigtal mensen.

Zeker is dat er zich verschillende toeristen op het eiland bevonden die op cruise waren met Ovation of the Seas. Dat heeft het bedrijf bevestigd. Het schip van Royal Carribean Cruises, dat zo'n 5.000 personen kan vervoeren, ligt momenteel in Tauranga, op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. 

Onder water

Vijf doden en acht vermisten na vulkaanuitbarsting
Foto: REUTERS

Het nationale rampenagentschap (NEMA) stuurde onmiddellijk na de uitbarsting een officiële waarschuwing uit. ‘Een gematigde vulkaanuitbarsting vindt plaats op White Island en er is gevaar voor de directe omgeving van de vulkaan’, klonk het.

White Island is een actieve vulkaan op 48 kilometer van de oostkust van het Noordereiland, in de Bay of Plenty. De laatste uitbarsting gebeurde in 2016, waarbij niemand gewond raakte. De grootste vulkaan van Nieuw-Zeeland ligt voor 70 procent onder het water. De krater zelf rijst slechts 320 meter boven de zeespiegel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig