Saudische mannen en vrouwen kunnen voortaan door dezelfde deur restaurant binnenkomen
Foto: AFP
Restaurants in Saudi-Arabië hoeven voortaan geen aparte ingangen voor mannen en vrouwen meer te voorzien. Dat heeft het ministerie voor Gemeentelijke en Plattelandszaken zondag bekendgemaakt.

Saudi-Arabië kende tot nog toe heel strikte regels over het samenzijn van mannen en vrouwen in restaurants. Ongehuwde vrouwen bijvoorbeeld mochten enkel naar binnen onder begeleiding van een mannelijk familielid. Ze moesten dan een aparte ingang nemen en in een aparte zone gaan zitten. Ook gehuwde vrouwen nemen vaak een aparte ingang en worden afgeschermd van alleenstaande mannen.

Volgens een mededeling van het ministerie hoeven die regels niet meer. De verplichting valt ook weg voor cafés, entertainmentcentra en trouwzalen. Maar uitbaters kunnen zelf kiezen of ze de gescheiden ingangen en zones al dan niet behouden. In publieke gebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen, blijft de strikte scheiding wel bestaan.

Sociaal hervormingsprogramma

De maatregel maakt deel uit van een sociaal hervormingsprogramma waarmee de machtige kroonprins Mohammed bin Salman de strikte gendersegregatie in het conservatieve koninkrijk wil versoepelen. Zo mogen vrouwen intussen ook zelf met de auto rijden of een hotelkamer boeken zonder toestemming van een mannelijke voogd.

Vorige week liet Saudi-Arabië ook al weten dat het met zijn voorzitterschap van de Groep van 20, dat op 1 december begon, onder meer aan het thema 'vrouwen' speciale aandacht wil schenken