Voor 380 miljard euro aan wapens verkocht in 2018
Foto: Specna Arms on Unsplash
In 2018 steeg de wereldwijde wapenverkoop met 4,6 procent. Ze had een omzet van zo'n 380 miljard euro. Amerikaanse bedrijven domineerden de markt.

Dat blijkt uit een studie van het Zweedse onderzoeksinstituut Sipri (Stockholm International Peace Research Institute). In de top 100 van grootste wapenbedrijven staan 27 Europese ondernemingen.

In 2018 draaide de wereldwijde wapenverkoop een omzet van 420 miljard dollar, zo'n 380 miljard euro.

Amerikaanse wapenindustrie

Met een omzet van 246 miljard dollar (222 miljard euro) vertegenwoordigde de Amerikaanse wapenindustrie 59 procent van de markt. De Amerikaanse wapenverkoop steeg in een jaar tijd met 7,2 procent. 'Dat is een opmerkelijke stijging, zeker omdat de Amerikaanse wapenverkoop al zeer hoog ligt', verklaart Aude Fleurant, directeur van het wapenprogramma bij Sipri. De Amerikaanse bedrijven profiteren van het beleid van de regering-Trump die de Amerikaanse defensie wil moderniseren om zich te wapenen tegen China en Rusland.

Rusland staat op de tweede plaats in de lijst van de grootste wapenproducenten met een marktaandeel van 8,6 procent, net voor het Verenigd Koninkrijk (8,4 procent) en Frankrijk (5,5 procent).

Europese bedrijven

In de top 100 van grootste wapenproducenten van 2018 staan 27 Europese bedrijven. Ze zijn samen goed voor 24 procent van de wereldwijde wapenverkoop. Het gaat om acht Britse bedrijven, zes Franse, vier Duitse en twee Italiaanse. In de lijst staan ook een Pools, Spaans, Zweeds, Zwitsers en Oekraïens bedrijf. Verder zijn er ook twee transcontinentale bedrijven, Airbus en MBDA, die profiteren van een grote vraag door 'aanhoudende gewapende conflicten en aanzienlijke spanningen in verschillende regio's', stelt Fleurant.

China, Rusland en Turkije

China werd niet opgenomen in de studie, omdat er te weinig beschikbare gegevens zijn.

Het eerste Russische bedrijf in de lijst is Almaz-Anteï. Dat klom naar de negende plaats met een omzet van 9,6 miljard dollar (+ 18 procent in vergelijking met 2017). Sinds 2009 steeg het 15 plaatsen op de lijst. 'Deze toename kan niet alleen worden verklaard door de binnenlandse vraag, maar ook door de aanhoudende groei van de wapenverkoop naar andere landen, met name de export van het S-400 luchtafweersysteem', klinkt het in het rapport.

Ook in Turkije boomt de wapenindustrie, met twee bedrijven in de top 100 en een omzetstijging van 22 procent tot 2,8 miljard dollar (2,5 miljard euro). Het land, dat verwikkeld is in een langdurig gewapend conflict met de Koerden, heeft als doel 'onafhankelijk te zijn voor zijn bewapening', aldus de onderzoekers. Daarom verhoogt het zijn productiecapaciteit in verschillende sectoren, zoals de land- en luchtmacht, de marine en raketten.

Sinds 2009 is de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin de grootste ter wereld. Dat bedrijf is goed voor 11 procent van de wereldwijde omzet.