Aung San Suu Kyi met grote steun naar genocideproces in Den Haag
Foto: AFP
Duizenden Myanmarezen scharen zich achter de voormalige Nobelprijswinnares die haar repressie tegen de Rohingya-moslims voor het Internationaal Gerechtshof moet verantwoorden.

Met grote steun van haar achterban vertrok Aung San Suu Kyi, leider van de burgerreging in Myanmar en voormalig Nobelprijswinnares voor de Vrede, zondag naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Daar zal ze haar land verdedigen tegen de beschuldiging van genocide op de Rohingya, de moslimminderheid in Myanmar.

Suu Kyi werd zondag glimlachend gefotografeerd, terwijl ze geflankeerd door medewerkers door de internationale luchthaven van Naypyitaw liep. De dag voordien nog waren duizenden Myanmarezen in de hoofdstad Naypyitaw samengekomen om zich achter hun regeringsleidser te scharen. Er werd ook een gebedsceremonie voor haar gehouden.

Gambia

Gambia, een klein land in West-Afrika met een bevolking die overwegend uit moslims bestaat, spande in november een rechtszaak aan voor het Internationaal Gerechtshof tegen de Boeddhistische meerderheid van Myanmar. De Gambianen beschuldigen Aung Suu Kyi en haar medestanders van genocide op de Rohingya.

De komende week vraagt Gambia tijdens drie hoorzittingen aan een zestienkoppig panel van VN-rechters om Myanmar ‘voorlopige maatregelen’ op te leggen, ter bescherming van de Rohingya, voor de zaak volledig kan worden uitgeklaard.

De aanhangers van Aung San Suu Kyi plannen alvast meer demonstraties. Enkele tientallen van haar medestanders zijn ook op weg naar Den Haag om haar ter plekke aan te moedigen.

'Genocidaire bedoelingen'

Meer dan 730.000 Rohingya ontvluchtten Myanmar in 2017 na een brutale militaire repressie die volgens de Verenigde Naties ‘genocidaire bedoelingen’ had. Er vonden toen massamoorden en verkrachtingen plaats.

Ondanks de internationale veroordeling blijft Suu Kyi, wier regering de campagne als een legitiem antwoord op de aanvallen van militante Rohingya verdedigde, thuis overweldigend populair.