Standard krijgt 1.000 euro boete wegens kwetsend spreekkoor richting ref
Ref Dierick kuurt de goal van Zinho Vanheusden in Eupen af en wordt door de Standard-supporters uitgescholden. Foto: Photo News

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Standard een boete van 1.000 euro opgelegd, omdat Luikse supporters op bezoek bij Eupen op 23 november kwetsende spreekkoren naar de scheidsrechter scandeerden.

Op slag van rust dacht Zinho Vanheusden de 0-2 te maken, maar ref Dierick had een duwfout gezien en keurde de goal van de Standard-verdediger af. Enkele supporters van de Rouches staken de draak met de scheidsrechter door een twintigtal seconden steeds “enculé” te roepen.

Standard was het niet eens met de vordering van het Bondsparket (2.500 euro boete), want buiten proportie. De Rouches schermden ook met een document van de KBVB, waarin voor het spreekkoor “enculé, fils de pute” aanbevolen wordt om niet te vervolgen.

De Geschillencommissie Hoger Beroep verwees naar de nultolerantie en de absolute bevoegdheid van het Bondsparket om spreekkoren te vervolgen. “Bovendien zijn de gezangen zeker en vast kwetsend. Een scheidsrechter moet zijn job kunnen uitoefenen in alle rust en sereniteit. Anderzijds gebeurde het vlak na een afgekeurd doelpunt, dus is het spreekkoor wellicht eerder een uiting van frustratie dan een belediging”, luidt het oordeel. “Rekening houdend met alle omstandigheden lijkt een boete van 1.000 euro gepast.”