Saudische student moordt op marinebasis in Florida uit haat tegen VS
Themabeeld Naval Air Station Pensacola in Florida. Foto: via REUTERS

De Saudische dader die vrijdag op een Amerikaanse marinebasis in Florida drie mensen doodde, had voor zijn aanval vijandige berichten over de Verenigde Staten gepubliceerd. Dat zegt het gespecialiseerde instituut SITE, dat islamistische en extremistische groepen opvolgt.

De schietpartij deed zich voor in een klaslokaal op de Amerikaanse marinebasis Pensacola, waar ongeveer 16.000 soldaten gebaseerd zijn en ook meer dan 7.400 burgers zijn tewerkgesteld. Het is een grote trainingssite voor de vliegtuigpiloten van de Amerikaanse marine  van het Amerikaanse leger.  Naast de drie dodelijke slachtoffers vielen er zeven gewonden. De dader, een officier van het Saudische leger die een training volgde op de basis, werd na de feiten zelf door de politie doodgeschoten.

Het gaat om een Saudi.  Hij had voor zijn aanval vijandige berichten over de Verenigde Staten gepubliceerd. Dat zegt het gespecialiseerde instituut SITE, dat islamistische en extremistische groepen opvolgt.

'Ik ben tegen het kwaad, en Amerika is in zijn geheel veranderd in een natie van het kwaad (...). Ik ben niet tegen jullie, gewoon omdat jullie Amerikaan zijn, ik haat jullie niet omwille van jullie vrijheden , ik haat jullie omdat jullie elke dag misdaden steunen, financieren en plegen, niet alleen tegen de moslims maar ook tegen de mensheid', schreef de aanvaller, die volgens SITE Mohammed al-Shamrani heet, op Twitter.

Officieel luidt het dat de man grondig gescreend werd voor hij de opleiding in de VS mocht volgen. Ook een nieuwe screening na het drama leverde niets op volgens officiële bronnen. Maar het onderzoek loopt nog. Terreur? 'Too early to tell.' 

President Trump werd gebrieft over de schietpartij, het Witte Huis monitort de situatie.

 

Het is al de tweede dodelijke schietpartij op een Amerikaanse militaire basis deze week. Een matroos schoot woensdag drie niet-militaire personeelsleden neer op de historische militaire basis in Pearl Harbor, Hawaï. Twee van de slachtoffers overleden, de schutter nam ook zijn eigen leven.