Filip Dierckx stapt per direct op bij BNP Paribas Fortis
Foto: BELGA

Chief Operating Officer (coo) Filip Dierckx neemt per direct ontslag bij BNP Paribas Fortis uit al zijn functies. De nummer twee van de Franse bankdochter is een van de kanshebbers om Jos Clijsters op te volgen bij Belfius. Maar bij BNPPF is niet iedereen blij met de plannen van Dierckx.

BNP Paribas Fortis maakt in een persbericht bekend dat Dierckx zelf ontslag heeft genomen. Blijkbaar heeft hij dat gedaan omdat hij vindt dat het moeilijk is om bij de bank actief te blijven als de kans bestaat dat hij straks gekozen wordt om voorzitter te worden van de concurrerende bank Belfius.

Dierckx kent BNP Paribas Fortis door en door en doorgrondt de techniciteit van een bank als geen ander. Normaal was hij nog tot eind dit jaar operationeel aan de slag bij BNP Paribas Fortis en ging hij er vanaf januari als niet-uitvoerend bestuurder verder een rol blijven spelen. Ook dat laatste gaat nu niet door.

Of Dierckx effectief opvolger wordt van Clijsters staat nog niet vast. Bij BNP Paribas Fortis is niet iedereen blij met zijn plannen. Nadat de naam van  Dierckx als kanshebber uitlekte in De Standaard en Dierckx vervolgens ontslag nam, was er intern een opstootje. Dierckx is ook voorzitter van de HR Group SD Worx.

Het is de vraag of een vergadering bij de bank waar SD Worx aan de orde was kan omschreven worden als een belangenconflict. Diercxk zegt alvast van niet. 'Omdat ik twee keer had gezegd dat ik er was als voorzitter van SD Worx. Juridisch is er een belangconflict als dat onderscheid niet helder gemaakt wordt.'

De toezichthouder in België is bezig met een geschiktheidsrapport over Dierckx als niet-uitvoerend bestuurder. Die doorlichting is postief verlopen maar moest nog door de ECB bekrachtigd worden.

Dierckx neemt nu ontslag zonder zelf al zekerheid te hebben dat hij effectief ook gekozen wordt als opvolger van Clijsters. Ook Koen Van Gerven, ex-Generale Bank en afscheidnemend ceo van Bpost, is een van de favorieten.