Door de staking tegen de geplande pensioenhervorming van president Emmanuel Macron is het treinverkeer in Frankrijk voor de tweede dag op rij zwaar verstoord.

De Franse spoormaatschappij SNCF heeft voor vrijdag negen op de tien TGV’s geschrapt, en zeven op de tien treinen op het regionale net (TER). Ook het spoorverkeer tussen België en Frankrijk zal verstoord zijn. Luchtvaartmaatschappij Air France annuleert 30 procent van haar binnenlandse vluchten, en 10 procent van de middellangeafstandsvluchten. En ook bij Easyjet, Transavia en Ryanair blijven vrijdag toestellen aan de grond.

Donderdag lag Frankrijk grotendeels lam door de staking. Diverse overheidsdiensten, waaronder het onderwijs en het openbaar vervoer, werden getroffen door de staking. In heel Frankrijk kwamen, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, meer dan 800.000 mensen op straat. Daarmee ging het om de grootste protestbeweging tegen het beleid van Macron sinds zijn aantreden in mei 2017. In Parijs, Lyon, Montpellier en Toulouse kwam het tot rellen.

De medewerkers van het spoor zetten ook vrijdag hun stakingsacties verder, en die van de Parijse openbaarvervoermaatschappij RATP doen dat tot en met maandag. De vakbonden en vier jongerenorganisaties hebben gezamenlijk opgeroepen tot een nieuwe algemene staking op dinsdag.

De staking is gericht tegen de geplande pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Hij wil het pensioensysteem, dat uit 42 verschillende pensioenstelsels bestaat, vereenvoudigen. Vandaag kunnen spoormedewerkers en mariniers bijvoorbeeld tien jaar eerder op pensioen dan de gemiddelde werknemers. Volgens de president is het systeem oneerlijk en te duur.

Het Elysée maakte donderdag bekend dat Macron ondanks de staking ‘kalm en vastbesloten’ is om door te gaan met zijn plannen. Vrijdag kondigde minister van Sociale Zaken Agnès Buzyn aan dat ze maandag de sociale partners zal ontvangen. Ze verzekerde ook dat ‘de woede van de Fransen’ gehoord werd.