Ongeveer 1.200 betogers en sympathisanten voeren donderdag in Brussel actie tegen de geplande besparingen bij de openbare omroep.

De optocht van het VRT-personeel vertrok donderdag even na 15 uur op de parking van de openbare omroep aan de Reyerslaan in Brussel. Vooraan lopen BV’s met een groot spandoek met de boodschap ‘We laten de VRT niet los’. Onder meer acteurs Ben Rottiers en Daan Hugaert, actrice Marleen Merckx en Sven Pichal van Radio 2 leiden de betoging.

Aan het VRT-omroepgebouw verzamelden zo’n driehonderd personeelsleden voor de optocht naar het Martelaarsplein, waar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon gevestigd is. De optocht verliep rustig, vreedzaam en ordelijk. Er werd niet geroepen of gescandeerd. De deelnemers droegen pancartes, ballonnen en vlaggen. Overal klonk hetzelfde: 'We moeten meer doen met minder middelen. Dat kan alleen maar ten koste van de kwaliteit gaan'.

Op het plein ging het er heel wat drukker en enthousiast aan toe. Volgens de politie waren er in totaal 1.200 mensen. Er zijn vertegenwoordigers van tientallen organisaties, waaronder de drie vakbonden, Hart boven Hard, Sanoma, Geneeskunde voor het Volk, jeugdverenigingen, 11.11.11, Velt, de CM en veel meer. Marcel Vanthilt heette iedereen welkom. 

VRT-personeel voert actie: ‘We laten de VRT niet los’
Heel wat acteurs van de serie Thuis op de eerste rij: Jeroen Lenaerts (Tim), Marleen Merckx (Simonne), Daan Hugaert (Eddy), Christophe Haddad (Bob) en Wim Stevens (Tom). Ook Ben Rottiers, Pol uit FC De Kampioenen, kunt u herkennen. Foto: BELGA

‘Wij komen naar buiten omdat we vandaag trots zijn op wat we doen. We denken dat we een belangrijke rol vervullen voor een warm, democratisch en inclusief Vlaanderen. Als we nog moeten besparen kunnen we dat misschien niet meer doen’, zegt Sebastiaan Cielen, woordvoerder van IedereenVRT, een organisatie van medewerkers van de openbare omroep die naar eigen zeggen losstaat van vakbonden en politiek, in Villa Politica.

VRT-personeel voert actie: ‘We laten de VRT niet los’
Foto: BELGA

De boodschap van het personeel van de VRT is: ‘Hoor ons, kijk naar ons’, aldus Cielen. ‘We komen op straat om te zeggen: dit zijn wij. Wij zijn de maatschappij en die maatschappij dienen wij.’ Met de optocht, die de steun krijgt van de vakbonden, de culturele sector en het middenveld, wil het personeel van de openbare omroep dus een positieve boodschap verspreiden aan de Vlaamse regering dat de openbare omroep een maatschappelijk belangrijke rol speelt.

VRT-personeel voert actie: ‘We laten de VRT niet los’
Foto: BELGA

Op het Martelaarsplein en aan het kabinet van Jambon stonden twee podia. Op één podium ontving Marcel Vanthilt een aantal sprekers die kwamen uitleggen waarom de VRT een belangrijke rol speelt. Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert bespraken het politieke aspect, acteurs en actrices kwamen nogmaals hun steun voor de openbare omroep verkondigen. Volgens Michael Pas is de VRT 'het grootste cultuurhuis van Vlaanderen'. 'De openbare omroep heeft de lat voor fictie heel hoog gelegd. Daarom investeren ook VTM en VIER constant in Vlaamse fictie. Dat mag niet verdwijnen en daarom zijn wij trots op de VRT', aldus de acteur.

Op het andere podium stonden muziek- en entertainmentacts gepland, met optredens van onder meer Patrick Riguelle, Jan Hautekiet, Tom Helsen, Guy Swinnen en Gloria Monserez.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) ontving op het einde van het evenement een delegatie van het personeel om te luisteren naar hun grieven. Dalle benadrukte dat de Vlaamse regering veel belang hecht aan een kwaliteitsvolle en slagkrachtige openbare omroep. Maar de regering wil ook investeren in onder meer onderwijs en zorg en dus moet ook de VRT besparen. De mediaminister wil nadrukkelijk in dialoog gaan met de VRT om te zien hoe die besparingen doorgevoerd worden. 'De besparingen moeten in overleg gebeuren', aldus Dalle.

VRT-personeel voert actie: ‘We laten de VRT niet los’
Wim Helsen was er ook een beetje bij Foto: BELGA