Democraten gaan verder met Impeachment-onderzoek: wat nu?
Nancy Pelosi Foto: EPA-EFE

De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft de opstelling van een akte van beschuldiging tegen de Republikeinse president Donald Trump aangevraagd, met het oog op een ontzetting uit zijn ambt. Wat zal er nu gebeuren?

Volgens Pelosi is er voldoende grond om de impeachmentprocedure tegen president Trump formeel aan te vatten. Ze vroeg daarom de commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden om de aanklachten (‘articles of impeachment’) op te stellen die tot de afzetting zouden kunnen leiden.

Het opstellen van deze artikelen is een voorwaarde voor een latere stemming in de plenaire vergadering van het Huis van Afgevaardigden. Daar zijn de Democraten in de meerderheid, dus is het waarschijnlijk dat de volgende stap in de procedure kan gezet worden.

Wellicht wordt de inbeschuldigingstelling al volgende week voorgesteld en stemt het voltallige Huis van Afgevaardigden in de derde week van december over Trumps impeachment.  Als een meerderheid in het Huis zijn goedkeuring geeft, is Trump de derde president in de geschiedenis waarbij de impeachmentprocedure zo ver geraakt.

Nu is het aan Trump om te beslissen of zijn advocaten zullen deelnemen aan het impeachment-onderzoek van de commissie voor Justitie. Maandag houdt die commissie de volgende hoorzitting. Er komen getuignissen van raadgevers van de Inlichtingencommissie.

Eindbeslissing valt in de Senaat

In januari verhuist het dossier dan naar de Senaat. Daar wordt het echte proces gevoerd, met pleidooien en advocaten.

Trump heeft er alle vertrouwen in dat hij niet door de Senaat zal worden veroordeeld en afgezet, want de Republikeinen hebben er de meerderheid in handen. Trump is ervan overtuigd dat die hem nooit naar huis zullen sturen, en dat de Democraten de benodigde tweederdemeerderheid niet zullen vinden. 

De president hoopt ook een aantal getuigen te kunnen oproepen, waaronder Nancy Pelosi en Hunter Biden, maar de kans dat dat gebeurt, is klein.

Impeachment

'De feiten zijn onweerlegbaar', zei Pelosi tijdens een korte persconferentie. 'De president heeft zijn macht misbruikt voor persoonlijk politiek gewin ten koste van onze nationale veiligheid.' Volgens Pelosi is de president een bedreiging voor de grondwet en het land, zoals ook een aantal experten gisteren aangaven in hun getuigenis tijdens de eerste hoorzitting van de commissie-Justitie. Drie eminente constitutionalisten riepen op om Donald Trump te impeachen. Een vierde was tegen.

'Onze democratie staat op het spel, de president laat ons geen keuze, we moeten handelen', zei Pelosi. 'Hij is opnieuw aan het proberen om de verkiezing te bezoedelen voor zijn eigen gewin. In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet', voegde ze toe. 

De Democraten beschuldigen Trump ervan dat hij zijn macht als president misbruikt heeft ten voordele van zijn eigen campagne. Eind september kondigde Nancy Pelosi, de voorzitster van het Amerikaanse Huis, aan dat de Democraten een impeachment-onderzoek opstarten tegen president Donald Trump. Het besluit kwam er na het erg omstreden telefoongesprek dat Trump in juli had met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. De president zelf ontkent alle beschuldigingen.