Sparen is verstandig en veel mensen hebben bovendien de ruimte om te beleggen. We zetten de feiten op een rijtje.

Ondanks het feit dat mensen tegenwoordig koopkracht verliezen als ze geld op een spaarrekening parkeren, blijven veel spaarders een frisse tegenzin voelen tegen beleggen. Dat bewijzen de in totaal bijna 280 miljard euro op de Belgische spaarrekeningen. De redenen voor de beleggingsaversie zijn uiteenlopend: angst voor verlies van kapitaal, de toenemende complexiteit van de financiële markten en de overtuiging dat beleggen alleen iets voor rijke mensen is. Maar wist je dat je voor beleggingen ook kunt aankloppen bij je verzekeringsmakelaar, en dat vanaf zeer bescheiden bedragen? Met je makelaar kies je voor een vertrouwenspersoon die onafhankelijk advies geeft en een oplossing op maat uitwerkt, rekening houdend met je beleggingsdoelstellingen en je risicoprofiel. We vroegen meer uitleg aan Ruth Bosmans (Productmanager Life & Health bij Fidea), Dirk De Vlaminck (Distribution Manager Bankinsurance & Life bij Fidea) en Stephan Desplancke (Director bij BlackRock België).

Waarom zou iedereen goed moeten nadenken over sparen en beleggen?

Stephan Desplancke: “De meeste mensen spenderen meer tijd aan het plannen van hun vakanties dan aan de planning van hun financiële toekomst. Nochtans word je als spaarder met een probleem geconfronteerd. Het is ondertussen duidelijk dat de lage rente, waarvan we eerst dachten dat ze tijdelijk zou zijn, een blijver is. De wettelijke minimumrente van 0,11% op spaarrekeningen volstaat niet om de inflatie of geldontwaarding het hoofd te bieden. Je kapitaal wordt elk jaar minder waard en je verliest dus aan koopkracht. Overheidsobligaties, traditioneel een bron van diversificatie en inkomsten, brengen niets meer op. Mocht de rente over vijf à tien jaar toch aantrekken, dan loop je zelfs extra risico op verlies, want dan dalen obligaties in waarde.”

Wat met het wettelijk pensioen?

Stephan Desplancke: “Door de toenemende vergrijzing en de overheidstekorten staat de financiering van de wettelijke pensioenen onder druk. Tegelijk leven mensen langer en willen ze langer genieten en dezelfde levensstandaard aanhouden. Puur met spaargeld zal dat niet voor iedereen lukken. Het is de missie van BlackRock om mensen te helpen om financieel welzijn te bereiken. Ik ga ervan uit dat een aanzienlijk deel van de miljarden die op Belgische spaarrekeningen geparkeerd staan, geld is dat mensen niet onmiddellijk nodig hebben en dat ze dus in principe zouden kunnen beleggen zodat ze de kans hebben op een beter rendement.”

Wat zijn de belangrijkste spaar- en beleggingsdoelen van jullie klanten?

Dirk De Vlaminck: “Het gemiddeld wettelijk pensioen van 1.200 euro is aan de lage kant, dus mensen sparen en beleggen om dat aan te vullen en hun levensstandaard aan te houden. Ze doen het ook omdat ze dromen van extra’s, zoals een tweede woning, een oldtimer, omdat ze een reis of een hobby willen bekostigen. Of omdat ze iets willen nalaten voor kinderen en kleinkinderen. Onze makelaars beschikken over de nodige tools om vanuit je huidige situatie een simulatie te maken naar de toekomst en je te vertellen hoeveel je moet sparen en/of beleggen om een bepaalde levensstandaard aan te houden en toekomstige doelen mogelijk te maken.”

Hoe zit het met spreiding in de Fidea-producten? En vanaf welk bedrag kan ik bij jullie beleggen?

Ruth Bosmans: “Per levensverzekering kun je standaard voor 1 tot 5 verschillende fondsen kiezen. Zeker bij grotere kapitalen raden we aan om het bedrag over meerdere fondsen te spreiden. Elk fonds heeft immers zijn eigen risicoklasse en zo kan je een meer dynamisch aandelenfonds prima combineren met meer defensieve fondsen. Naargelang het risicoprofiel zijn trouwens ook zeer defensieve portefeuilles mogelijk. Beleggen in een beleggingsverzekering kan vanaf 5.000 euro. Op fiscale spaarproducten kun je al intekenen vanaf 40 euro per maand.”

Meer weten over sparen en beleggen via je verzekeringsmakelaar? Klik hier »