In vergelijking met bancaire producten bieden levensverzekeringen een aantal voordelen voor beleggers, met name op het gebied van successie en fiscaliteit.

Wanneer je belegt via een levensverzekering, sla je meerdere vliegen in één klap. Je kiest voor een product op maat, samengesteld door je vertrouwde verzekeringsmakelaar. Je geniet van een fiscaal voordeel in vergelijking met bancaire producten. Je kan ook een begunstigde aanduiden en zo alvast een deel van je nalatenschap regelen. We vroegen tekst en uitleg aan Ruth Bosmans (Productmanager Life & Health bij Fidea), Dirk De Vlaminck (Distribution Manager Bankinsurance & Life bij Fidea) en Stephan Desplancke, (Director bij BlackRock België).

Wat zijn de voordelen van beleggen via een levensverzekering in plaats van via een bancair fonds?

Ruth Bosmans: “De belangrijkste voordelen hebben te maken met fiscaliteit en successie. Het rendement van een tak 23-beleggingsverzekering is vrijgesteld van roerende voorheffing. Een levensverzekering is ook een interessante manier om je dierbaren te beschermen bij overlijden. Je kan ervoor kiezen om het standaardbedrag te laten uitbetalen, zijnde de opgebouwde reserves. Je kan mogelijk ook een extra overlijdensdekking onderschrijven voor een bijkomende uitkering. Je kan bovendien vrij kiezen wie je als begunstigde(n) aanduidt, al raden we voor grotere bedragen aan om dit ook te bespreken met de notaris. Een bijkomend voordeel van beleggen via een beleggingsverzekering bij Fidea is dat we in tegenstelling tot de meeste banken een open architectuur hanteren, met fondsen van diverse externe partners. Bij een bank zit je meestal vast aan de zogenaamde huisfondsen.”

Waarom kiest BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, ervoor om zijn fondsen ook in de vorm van een levensverzekeringscontract te laten aanbieden?

Stephan Desplancke: “Onze fondsen zijn verkrijgbaar via (private) banken, vermogensbeheerders, pensioenfondsen en ook via verzekeringsmakelaars. We hebben namens onze klanten een fiduciaire verantwoordelijkheid op lange termijn en zijn geen traders. In mensentaal: we gebruiken onze eigen balans niet om effecten te verhandelen op de markten. Bij zijn oprichting in 1988 was BlackRock een beheerder van pensioenfondsen. Gaandeweg hebben we ons werkterrein uitgebreid naar diverse soorten klanten met een divers en globaal aanbod van strategieën en producten. Zo komt het dat onze producten ook kunnen worden aangeboden onder de vorm van een tak 23-levensverzekering, een product dat per definitie de lange termijn voor ogen houdt. Daarmee sluiten ze mooi aan bij onze langetermijnvisie op beleggen, die zijn wortels heeft in het beheer voor pensioenfondsen. Wij raden aan om bij beleggen te mikken op de lange termijn en op die manier heel wat ruis en volatiliteit uit te filteren. Als je op korte termijn belegt, worden de rendementen soms verstoord door beurssentiment en (geo)politieke ontwikkelingen.”

Uit het ruime aanbod van BlackRock koos Fidea er 14 om aan zijn klanten aan te bieden. Waarom precies deze fondsen?

Dirk De Vlaminck: “We hebben deze fondsen gekozen nadat we eerst goed geluisterd hebben naar ons distributienetwerk. Naar welke fondsen vragen de klanten? Welke oplossingen in de markt sluiten daar het best bij aan? Bij nogal wat (vooral) jongere klanten blijkt expliciet de vraag te leven naar themafondsen: fondsen die in een bepaalde globale trend beleggen zoals technologie, gezondheid en duurzaamheid en waarmee je als het ware kunt beleggen in de toekomst en/of je eigen overtuiging kunt doordrukken.”

Meer weten over sparen en beleggen via je verzekeringsmakelaar? Klik hier »