In Frankrijk zijn donderdag honderdduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de geplande pensioenhervorming van president Macron. De nationale staking zorgde in Frankrijk voor heel wat hinder, er braken ook rellen uit in de hoofdstad.

In Parijs alleen al waren er volgens vakbond CGT een kwart miljoen betogers. Door de grote massa zette de stoet zich pas met veel vertraging in gang. Elders in het land telden de ordediensten 510.000 manifestanten. 

Rellen

De sfeer in de hoofdstad was gespannen, doordat een groep van honderden militante jongeren, in het zwart gekleed en gemaskerd, vernielingen aanrichtten. De politie was nochtans massaal aanwezig met zo'n 6.000 manschappen. In de vooravond waren al meer dan 80 mensen opgepakt.

Tientallen gemaskerde individuen, volgens de Franse zender BFMtv radicale jongeren, sloegen in de buurt van de Place de la Republique in Parijs ruiten in en gooiden een aanhangwagen omver. De politie zette traangas in en begon mensen op te pakken.

Ook de klimaatactivisten van Extinction Rebellion lieten donderdag van zich horen, in het kader van het pensioenprotest. In heel Frankrijk hebben ze naar eigen zeggen duizenden elektrische steps lamgelegd. In Parijs en Lyon alleen al werden zowat 3.600 steps gesaboteerd door de QR-code onleesbaar te maken. Eerder maakte BFMtv al melding van rellen in Rennes en in Bordeaux.

Hinder

De staking is in het hele land voelbaar. Negentig procent van de TGV’s en intercity’s rijdt donderdag niet. In Parijs worden slechts vijf van de zestien metrolijnen bediend. In sommige regio’s rijden helemaal geen treinen. En ook internationale verbindingen zijn getroffen. Zo heeft Eurostar tot 10 december zijn aanbod beperkt.

Honderden vluchten zijn geannuleerd. Air France kondigde aan dat dertig procent van de binnenlandse vluchten wordt geschrapt. EasyJet heeft 223 vluchten geannuleerd.

Ook onderwijzers, ziekenhuismedewerkers, rechtbankmedewerkers, verplegers, postbodes nemen deel aan de acties. Vier op de tien lagere scholen zou gesloten blijven. De staking treft ook de toeristen in Parijs. Zo blijven de Eiffeltoren en het Musée d’Orsay gesloten.

Ook vrijdag zal lucht- en spoorverkeer van en naar Frankrijk verstoord zijn

Het Frans bestuur voor burgerluchtvaart zegt dat vrijdag, net als donderdag, een vijfde van de vluchten moet worden geschrapt. 'Het bestuur heeft de luchtvaartmaatschappijen opnieuw gevraagd om hun vluchtschema van en naar de luchthavens Paris-Charles de Gaulle, Paris-Orly, Beauvais, Lyon, Marseille, Toulouse en Bordeaux met 20 procent te verminderen', klonk het.

Brussels Airlines annuleert daarom opnieuw vier vluchten, dezelfde als donderdag: van en naar Lyon, en van en naar Toulouse. 

Ook het spoorverkeer tussen België en Frankrijk zal opnieuw verstoord zijn. Bij TGV, Thalys en Eurostar worden treinen geschrapt. En de IC-treinen Bergen-Aulnoye en Namen-Charleroi-Maubeuge (met aansluiting naar Parijs) zijn afgeschaft. Er zijn bij het internationale treinverkeer al tot en met maandag verbindingen geschrapt.

En wie binnen Frankrijk reist, kan zich ook aan ernstige verstoringen verwachten. Zo schrapt de Franse spoorwegmaatschappij SNCF negen op de tien TGV's en zeven op de tien treinen op het regionale net (TER). Luchtvaartmaatschappij Air France annuleert van haar kant 30 procent van haar binnenlandse vluchten en 10 procent van de middellangeafstandsvluchten.

Macron voert pensioenhervorming door

De Franse krant Le Monde omschrijft donderdag als het moment van de waarheid voor president Emmanuel Macron. ‘De volgende dagen zijn een cruciale test voor het staatshoofd’.

De bron van de syndicale woede is de grote pensioen­hervorming van Emmanuel Macron. Die wil één pensioenstelsel in plaats van de 42 verschillende stelsels die Frankrijk nu kent. Een uniform pensioenstelsel zou volgens de regering niet alleen een flinke besparing betekenen, maar zou het ook eerlijker maken voor iedereen.

De Franse president laat zich niet van zijn stuk brengen. Het Elysée laat weten dat de president 'kalm en vastbesloten' is om zijn hervorming van de pensioenen door te voeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig