Chinese media furieus over Amerikaanse steun aan Oeigoerse moslimminderheid
Foto: Belga/AFP
Chinese officiële media hekelden de zogenaamde Uighur Bill, die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden recent goedkeurde. Ze riepen donderdag op tot harde represailles.

In de Uighur Bill vraagt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een sterker antwoord op de behandeling door Peking van haar moslimminderheden. Als de Senaat zich ook achter de wet schaart, komt die op het bureau van president Trump terecht. Die kan, als hij dat nodig acht, nog zijn veto stellen.

Risico's voor bilaterale samenwerking

De commentaren van de Chinese officiële media volgen op een eerdere waarschuwing van China woensdag dat de Amerikaanse wetgeving gevolgen kan hebben voor de bilaterale samenwerking tussen beide landen. Die omvat onder meer het al dan niet beëindigen van de huidige handelsoorlog.

Een paginagroot editoriaal in de People's Daily, de krant van de regerende communistische partij, stelde dat de goedkeuring van de Uighur Bill 'slechte intenties impliceert en extreem sinister is'. 'Een onderschatting van de vastberadenheid en van de wil van het Chinese volk, is gedoemd om te mislukken', klonk het nog.

De Engelstalige China Daily noemt de wet een 'stomp in de rug, gezien de inspanningen van Peking om de al turbulente relaties met de Verenigde Staten te stabiliseren'. Er klonk een waarschuwing aan het adres van de Amerikanen. Die mogen zich aan meer (sancties) verwachten als president Trump besluit de wet goed te keuren. 

De Engelstalige versie van Global Times, een nationalistische tabloid gepubliceerd door People's Daily, liet weten dat China zich moest voorbereiden op een 'langdurig gevecht met de Verenigde Staten'.

'Een gepaste prijs betalen'

In de verschillende editorialen weerklonk de commentaar van de Chinese Buitenlandminister Hua Chunying. Die verzekerde woensdag dat 'voor verkeerde woorden en daden een gepaste prijs moet worden betaald'.