Extinction Rebellion plant nieuwe actie op Brusselse Grote Markt
De Grote Markt in Brussel Foto: ISOPIX

De Belgische klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen op vrijdagavond 20 december hun eerste verjaardag vieren met een nieuwe grote actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, deze keer op de Grote Markt in Brussel.

De Grote Markt is het hart van Winterpret: de gevels van de gebouwen zijn allemaal verlicht zijn met led en elke avond vindt daar om de paar uur een klank- en lichtspel plaats. De show duurt acht minuten en daarom roept Extinction Rebellion op om 20.08 uur aanwezig te zijn op de Grote Markt. Na het spektakel zullen de rebellen dan gezamenlijk en in koor de ‘Tweede verklaring van de rebellie’ voorlezen, zo heeft de organisatie aangekondigd.

‘We zullen onze vele stemmen bundelen in één enkele massale toespraak gericht aan onze regeringen, onze bedrijven, alle burgers en onszelf’, aldus de organisatie, voor wie de actie ‘de tweede fase van onze opstand tegen de klimaat- en ecologische crisis’ aankondigt.

De tekst zal de week voor het evenement online publiek gemaakt worden, en iedereen is welkom om zijn stem mee te laten horen.

‘Meer en meer burgers realiseren zich dat burgerlijke ongehoorzaamheid nodig is om het leven op onze planeet te redden. We hebben onze beweging exponentieel zien groeien sinds het startschot begin 2019’, zegt woordvoerder Christophe Meierhans.

Neutrale kledij

Omdat de actie opnieuw plaatsvindt in een neutrale zone vragen de radicale klimaatactivisten om geen kledij te dragen waaruit zou kunnen blijken dat ze deelnemen aan de actie. Dat om te vermijden dat er al op voorhand aanhangers zouden worden gearresteerd door de politie.

Bij de vorige actie van de Belgische tak van Extinction Rebellion, begin oktober op het Brusselse Koningsplein, werd het hardhandig optreden van de agenten aangeklaagd. Toen werden meer dan 400 deelnemers gearresteerd.