Een New Yorks koppel dat in 1989 een aftandse wagen kocht voor 100 euro, heeft hem daarna doorverkocht aan Tesla-topman Elon Musk voor 1 miljoen. Het blijkt om een James Bond-wagen te gaan.

In 1989 ging het koppel  naar een gesloten garageverkoop. Je biedt, maar weet niet wat er achter de garagepoort zit en je kent ook de verkoper niet. Het koppel bood 100 euro voor de inhoud van een garage in Long Island. 

Toen ze de deur openden, vonden ze een slecht onderhouden Lotus Esprit sportwagen uit 1976. Ze laadden hem op en reden naar huis. Onderweg passeerden ze een trucker. Die liet via CB - de verre, verre voorloper van de gsm - weten dat ze niet zomaar een Lotus hadden gekocht maar de Lotus uit de James Bond-film The spy who loved me, die zowel kon rijden als onder water manoeuvreren.

Toch was er nog twijfel. Eén man kon zekerheid geven: Dough Redenius, de man die alles kent van James Bond-wagens en door de Ian Fleming Foundation gemachtigd is authenticiteitscertificaten uit te schrijven voor Bond-parafernalia. Redenius kreeg tranen in de ogen toen hij de Lotus zag. De man was namelijk al sinds The spy who loved me in 1977 uitkwam op zoek naar het unicum.

Het koppel contacteerde veilinghuis Sotheby’s dat een verkoop organiseerde. In 2013 werd de Lotus afgeklopt op bijna een miljoen euro. De koper bleef onbekend, tot nieuwssite CNBC dinsdag berichtte dat Elon Musk, de topman van Tesla en SpaceX, de James Bond-wagen heeft gekocht.

Wet Nellie

'Ik was wat ontgoocheld dat hij niet echt onder water kon rijden', zei Musk aan CNBC. 'Maar ik ga hem door onze ingenieurs laten verbouwen - met een Tesla-motor, natuurlijk - tot een echte Wet Nellie. Zo noemde Bond zijn wagen in de film, dus we moeten die naam eindelijk eer aandoen.'