Febelfin: 'Onthutsende studie' over jongeren als geldezels
Foto: Taskin Ashiq on Unsplash
Eén op de tien jongeren zou zijn of haar bankrekening en/of bankkaart uitlenen in ruil voor geld. Dat blijkt uit een studie naar het fenomeen van 'geldezels', uitgevoerd door Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Wie zijn bankkaart en/of bankrekening uitleent in ruil voor geld, wordt een geldezel genoemd. Criminelen maken hiervan gebruik om gestolen geld (gestolen via phishing, red.) door te sluizen of cash af te halen.

Eén op de tien jongeren toont zich vatbaar om als geldezel te fungeren. Bij de jongens is dat zelfs 14 procent, bijna dubbel zoveel als meisjes (8 procent). De jongeren worden meestal benaderd via sociale media, aangesproken in het uitgaansleven of in de buurt van scholen. Febelfin spreekt van een 'onthutsende' conclusie 

Strafbaar

Geldezel zijn is strafbaar, je kan vervolgd worden. Is de geldezel een minderjarige, dan kunnen de ouders vaak aansprakelijk gesteld worden. Men riskeert het gestolen bedrag aan het slachtoffer te moeten terugbetalen, met daarbovenop een flinke boete. Banken kunnen ook weigeren nog langer bankdiensten te leveren aan de geldezel.

Bovendien is de beloofde vergoeding veelal een leugen. Mensen die fungeren als geldezel zien hun rekening vaak geplunderd en worden het slachtoffer van fysieke bedreigingen.

Vijf procent van de jongeren zegt al benaderd te zijn door ronselaars, 9 procent kent mensen aan wie gevraagd werd geldezel te spelen. Bijna een kwart (23 procent) van de benaderden, ging op de vraag in, aldus Febelfin.

Instagram-campagne

Om jongeren te waarschuwen, lanceert de bankenfederatie voor het tweede jaar op rij een campagne rond geldezels. Dit keer op Instagram, in samenwerking met een reeks bekende influencers. en start een informatiecampagne, speciaal gericht op jongeren.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in