Allevier de genomineerden winnen prestigieuze Turner Prize na 'boodschap van eenheid'
Foto: Belga/AFP
Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo en Tai Shani, vormden na hun nominatie een collectief. Daarmee haalden ze gisteren de gerenommeerde Turner Prize binnen.

'We kwamen tot het collectieve besluit dat we allen winnaars zijn', verklaarde Helen Cammock in een mededeling namens het kwartet. 'De problemen waar we elk mee te maken krijgen, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden', klonk het.

Volgens Cammock hadden de vier elkaar nog niet eerder ontmoet, maar namen ze bij hun eerste ontmoeting na hun nominatie de beslissing om een collectief te vormen. Met hun initiatief willen ze naar eigen zeggen in 'volle politieke crisis' een 'boodschap van eenheid' brengen en de nadruk leggen op 'de gemeenschappelijkheid, veelvormigheid en solidariteit in de kunst en in de samenleving'.

'Gedurfde solidariteitsverklaring'

De jury aanvaardde unaniem de vraag van de artiesten om de prijs gemeenschappelijk aan alle vier toe te kennen tijdens een ceremonie in de beroemde Tate Britain-gallerij in Londen. Meer nog, de juryleden verklaarden dat het een eer was om zich achter deze 'gedurfde solidariteitsverklaring' te scharen. De vier laureaten mogen een prijzenpot van 40.000 pond, omgerekend zo'n 47.000 euro, onder elkaar verdelen.

De Turner Prize wordt sinds 1984 uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 50. De beroemdste winnaar tot dusver is Damien Hirst. De prijs is genoemd naar de pre-impressionistische Britse landschapsschilder William Turner.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in