Juridische commissie buigt zich over impeachment-onderzoek, Trump noemt rapport 'waardeloos'
Foto: AP

De juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten is woensdag van start gegaan met een eerste hoorzitting over de impeachment-procedure tegen president Donald Trump. De bewijzen tegen de Amerikaanse president zijn overweldigend, stelt het rapport.

In het 300 pagina's tellende rapport kwamen de Democraten in de Commissie voor de Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden dinsdag tot de slotsom dat de Republikeinse president Donald Trump zich aan machtsmisbruik heeft bezondigd door buitenlandse inmenging na te streven in de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hij plaatste volgens het rapport zijn persoonlijke politieke belangen boven de belangen van de VS.

'De president eiste van de pas verkozen Oekraïense president Volodimir Zelenski  dat die publiekelijk een onderzoek zou aankondigen naar een politieke rivaal die hij blijkbaar het meest vreesde, de voormalige vicepresident van de VS', klinkt het onder meer in het rapport.

De juridische commissie moet nu meer bepaald onderzoeken of er grondwettelijke motieven zijn om een afzettingsonderzoek te rechtvaardigen. Er worden vooral juridische specialisten gehoord. Het Witte Huis liet overigens afgelopen weekend al weten geen advocaat naar de zitting te sturen naar de juridische commissie.

Trump zelf zit in Londen op de Navo-top. Hij beschrijft het onderzoeksrapport als 'waardeloos'. 'Wat ze doen is zeer slecht voor ons land', zei Trump tijdens een onderhoud met de Italiaanse premier Giuseppe Conte.

'Overweldigend bewijs'

Volgens Adam Schiff, de Democraat die het impeachmentonderzoek tegen Donald Trump in het Huis van Afgevaardigden leidt, is er een ‘overweldigend en onbetwistbaar bewijs’ verzameld dat duidelijk maakt dat de Amerikaanse president voor zijn persoonlijke gewin gevraagd heeft om buitenlandse inmenging.

Het verslag is voornamelijk gebaseerd op de getuigenverklaringen tegen Trump. Die vormen de basis van de impeachmentprocedure tegen de huidige president. De verklaringen zouden kunnen leiden tot een poging tot afzetting van de president.

Verder verloop?

De Commissie voor Justitie moet beslissen of het gedrag van president Trump ‘verenigbaar is met de presidentiële functie en of de grondwettelijke afzettingsprocedure gerechtvaardigd is’. De hoorzittingen beginnen met vier grondwetsspecialisten die zullen uitleggen hoe impeachment werkt. Mogelijke aanklachten zijn machtsmisbruik, obstructie van justitie en minachting voor het Congres.

Zijn er volgens de commissie genoeg redenen voor een vervolging, dan stemt het Huis van Afgevaardigden. De Democraten hopen dat nog voor het einde van het jaar te doen. Wordt de aanklacht daar met een gewone meerderheid aangenomen, dan is de president impeached – aangeklaagd - maar nog niet verwijderd. 

Het werkelijke proces voor afzetting speelt zich af in de Senaat, het hogerhuis of de eerste kamer van het Congres. Daar wordt een rechtszaak met pleidooien en advocaten gehouden. De Senaat treedt zowel als rechter en jury op. Pas als twee derde van de senaat de president schuldig acht, wordt hij uit zijn gezag ontzet en moet hij het Witte Huis verlaten. In tegenstelling tot het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat. 

Ook de Republikeinen van het Huis van Afgevaardigden hebben een rapport gemaakt. Zij beschuldigen de Democraten ervan dat ze de wil van het Amerikaanse volk ongedaan willen maken. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat Trump effectief uit het Witte Huis zal worden gezet.

Slechts twee presidenten in de Amerikaanse geschiedenis zijn aangeklaagd in een impeachmentprocedure: Andrew Johnson (in 1868), Richard Nixon en Bill Clinton. Johnson en Clinton zijn niet veroordeeld, Nixon nam ontslag voor hij afgezet kon worden.