Freilich (N-VA): ‘Carnavalisten hebben enkel begrip voor eigen gevoeligheden, niet voor anderen’
Federaal volksvertegenwoordiger Michael Freilich (N-VA) Foto: Jimmy Kets

Federaal volksvertegenwoordiger Michael Freilich (N-VA) begrijpt niet dat partijgenoot en Aalsters burgemeester Christoph D’Haese meent dat met de Bende van Nijvel niet gelachen mag worden, maar met de Joodse gemeenschap wel.

De laatste editie van Aalst Carnaval kreeg kritiek door de deelname van een praalwagen met Joodse karikaturen. Unesco stelde daarom de erkenning van Aalst Carnaval als cultureel werelderfgoed in vraag. Burgemeester D’Haese wil daarop niet wachten en liet maandag weten dat hij het carnaval van de werelderfgoedlijst wil laten schrappen.

D’Haese zei maandagavond in De afspraak dat Aalst Carnaval wel degelijk enkele thema’s uit de weg gaat. Zo gaf hij aan dat met de Bende van Nijvel, die ook in Aalst een dodelijke raid pleegden, niet gelachen wordt.

Freilich zegt nu die redenering niet te begrijpen. ‘Blijkbaar is de Bende van Nijvel een pijnlijk drama waarvan de wonden nog niet zijn geheeld, en mag er niet mee gelachen worden, maar mag dat met de Joodse gemeenschap wel’, zegt hij.

‘Is het zo moeilijk om te begrijpen waar onze bezorgdheden en angsten vandaan komen?’, vraagt Freilich zich nog af. ‘Als een stad enkel begrip heeft voor de eigen gevoeligheden, maar niet eenzelfde empathie kan opbrengen voor anderen, dan zegt dat natuurlijk veel.’

Kazerne Dossin

Freilich heeft verder wel lof voor de verantwoordelijke carnavalisten, die de Kazerne Dossin zullen bezoeken. ‘Ik stel ook vast dat burgemeester D’Haese nu toch spreekt van begrip, respect en empathie voor de Joodse Gemeenschap’.

Freilich vraagt daarom om een dialoog, ‘met begrip voor wonden die nog niet geheeld zijn’. ‘Dat het zo ver is gekomen, heeft volgens mij niet te maken met kwade wil, wel met een gebrek aan inschattingsvermogen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig