Demir gaat ook 'zo snel mogelijk' voor emissievrije bedrijfswagens
Foto: BDW

Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) dringt er bij haar federale collega Marghem (MR) op aan snel werk te maken van een omschakeling naar bedrijfswagens zonder CO2-uitstoot. Dat meldt De Tijd.

De informatienota van federaal informateur Paul Magnette (PS) was duidelijk: zijn bedoeling is alleen nog elektrische leasewagens fiscaal te stimuleren. Ook de Vlaamse regering is ervoor gewonnen, zegt Demir.

'We kiezen voor een vergroening en een emissievrije vloot van bedrijfswagens', verduidelijkt de minister in De Ochtend op radio 1. 'Emissievrij: dat kan elektrisch zijn of een andere technologie.' De Vlaamse regering blijft 'technologieneutraal'.

Demir heeft haar collega Marghem aangesproken om zo snel mogelijk een wijziging in de fiscaliteit aan te brengen. 'Ik heb er geen datum op gezet. Want de laadinfrastuctuur is Vlaams, en in dat domein zijn nog veel inspanningen nodig.' Ze wil dat de Vlaamse regering in overleg met de autosector extra inspanningen doet bij het uitbouwen van het laadpalennetwerk in Vlaanderen.

'Het aanbod moet er ook zijn, bijvoorbeeld ook wagens voor gezinnen', gaat Demir verder. 'Dus heb ik me niet op een timing vastgezet. Het mag hoe dan ook geen belastingverhoging zijn, en aan bestaande contracten mag niet geraakt worden.'  

'Ik heb ook aan Marghem gevraagd om aandacht te schenken aan het fiscaal stimuleren van zachte mobiliteit: de fiets bijvoorbeeld', vulde Demir aan. 'En het verlaagde btw-tarief van 6 procent bij sloop (de slooppremie, red.) uitbreiden van de dertien centrumsteden naar alle gemeenten is belangrijk.'

Premie afgeschaft

Opvallend: onlangs besliste de Vlaamse regering de premie voor wie een elektrische wagen koopt, af te schaffen.

De premie werd in 2016 ingevoerd om de aankoop van milieuvriendelijke auto’s – 100 procent elektrische wagens of auto’s met een waterstofmotor - te stimuleren. Maar volgens minister Demir, was de premie geen succes. Vorig jaar werden er slechts 415 aan­gevraagd. Een enveloppe van meer dan 6 miljoen euro subsidies bleef ongebruikt.

Het kabinet-Demir benadrukte toen dat ‘driekwart van de elektrische auto’s door bedrijven wordt ­gekocht’, en dat die bedrijven ­onverminderd ‘kunnen genieten van een fiscale aftrek op de aankoopkosten’. 

Plane poolen

Demir vertrekt volgende week overigens naar Madrid voor de 25ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties. De minister gaat niet met de trein, maar zal 'plane poolen'. Zoals carpoolen, maar dan met het vliegtuig. 'Ons vliegtuig zal zeker vol zitten, dus dat is ook goed voor onze voetafdruk.'