Actrice stuurt kat naar ‘De afspraak’ omdat ze niet naast burgemeester van Aalst wil zitten
Foto: ISOPIX

Op het allerlaatste moment hebben de actrices Halina Reijn en Carice Van Houten hun kat gestuurd naar De Afspraak op Canvas.

Actrice en regisseuse Halina Reijn en Carice Van Houten, bekend uit onder meer Game of thrones, zouden maandagavond in De Afspraak praten over de film Instinct, het regiedebuut van Reijn waarin Van Houten de hoofdrol heeft. De twee zegden echter op het laatste moment af. 

De reden? Halina Reijn is samen met een joodse man en wenste niet naast Christoph D’Haese (N-VA), de burgemeester van Aalst te zitten. Dat kondigde presentatrice Phara de Aguirre aan op Twitter.

D’Haese kwam er de beslissing van zijn stad toelichten om de erkenning van Unesco-werelderfgoed op te zeggen. Unesco had aanstoot genomen aan een praalwagen van Aalst Carnaval, waarin de carnavalisten uitgedost waren als karikaturen van orthodoxe joden, hakenneuzen en zakken geld incluis.

‘Wij hebben het een beetje gehad met de absoluut verkeerde stigmatisering van verschillende joodse verenigingen alsof Aalst racistisch of antisemitisch zou zijn. Dat zijn we niet’, had D’Haese laten optekenen. ‘Carnaval werkt net heel verbindend.’

Daar is Reijn dus niet mee akkoord. De Nederlandse heeft sinds drie jaar een relatie met voetbalanalist Daniël de Ridder. Gisteren vertelde hij in een interview met NRC over zijn joodse afkomst en racisme. 

Correctie 03/12: Aanvankelijk stond in dit artikel dat actrice Halina Reijn gehuwd is met een joodse man. Dat klopt niet. Ze hebben al drie jaar een relatie, maar zijn niet gehuwd. Het artikel werd aangepast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in