Politiezone Brussel Noord neemt voor het eerst wagen wegpiraat in beslag
Themabeeld. Foto: Photo News

De lokale politie van de zone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) heeft afgelopen vrijdag voor het eerst een wagen van een wegpiraat bestuurlijk in beslag genomen. Dat meldt de politiezone maandag. Het gaat om een autobestuurder die het leven van verschillende schoolkinderen in gevaar had gebracht.

De bestuurder liep vrijdagmiddag rond 13 uur tegen de lamp in de Chaumontelstraat in Schaarbeek. Vlakbij twee scholen liet een bus net een aantal kinderen uitstappen, waarna die nog de straat moesten oversteken. Terwijl de kinderen het zebrapad overstaken, kwam een personenwagen met een hoge snelheid aangereden, die de bus voorbijstak en daarbij bijna inreed op de kinderen.

Een politiepatrouille die achter de automobilist reed, liet de man meteen stoppen. Bij de controle bleek dat de bestuurder reed zonder geldig rijbewijs.

‘Een gerechtelijke inbeslagname was op dat moment niet mogelijk, maar de situatie voldeed wel aan de voorwaarden voor een bestuurlijke inbeslagname’, zegt korpschef Frédéric Dauphin. ‘De bestuurlijke inbeslagname is gebaseerd op artikel 30 van de wet op het politieambt. Als een automobilist door zijn rijgedrag het leven of de lichamelijke integriteit van anderen met zijn voertuig in gevaar brengt, kan zijn voertuig bestuurlijk in beslag worden genomen wanneer aan een aantal strenge criteria wordt voldaan.’

Meer repressie

‘De voorbije twee jaar heeft de politiezone Brussel Noord het aantal repressieve operaties verhoogd om het gevaarlijke rijgedrag van sommige automobilisten op de weg te bestrijden’, gaat de korpschef verder.

Dauphin: ‘Sommige bestuurders blijken de boodschap nog steeds niet te begrijpen. Daarom hebben we ons, net als andere politiezones, laten inspireren door de procedure van bestuurlijke inbeslagname.’