Eerste gaspijpleiding tussen Rusland en China geopend
De enorme gasleiding, vlakbij de plaats Svobodny in Siberië. Foto: REUTERS

Rusland is maandag gestart met de levering van aardgas aan China. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben maandag officieel een eerste gaspijpleiding tussen beide landen ingehuldigd.

Door de nieuwe 3.000 kilometer lange pijpleiding - die ‘De kracht van Siberië’ als naam draagt - moet op termijn jaarlijks 38 miljard kubieke meter Russisch aardgas naar het noorden van China vloeien. Het gas moet de enorme Chinese honger naar energie helpen stillen. ‘De kraan is opengedraaid, ons gas stroomt nu ook naar China’, verkondigde Alexey Miller, de ceo van de Russische gasmaatschappij Gazprom bij de officiële ingebruikname van de pijpleiding.

De aanleg van de gaspijpleiding zou het grootste Russische project sinds de val van de Sovjet-Unie zijn. De afgelopen vijf jaar werkten ruwweg tienduizend Russische arbeiders en ingenieurs van Gazprom aan de gigantische infrastructuur, vaak dwars door onherbergzaam gebied.

Het dertigjarig contract tussen de Russische gasmaatschappij Gazprom met de Chinezen is 400 miljard dollar waard. In eerste instantie plant Gazprom om dagelijks 10 miljoen kubieke meter gas te leveren aan China. De piekproductie wil het bedrijf bereiken in 2025. De prijs waartegen Gazprom het gas levert, werd niet bekendgemaakt.

Focus op Azië

Rusland is zowel ’s werelds grootste exporteur van aardgas, als een van de grootste gebruikers. Gazprom is dan weer de grootste Russische gasproducent.

Poetin en Xi Jinping woonden de opening bij via een videoverbinding, die live werd uitgezonden op de Russische televisie. ‘Een historisch evenement, niet alleen voor de wereldwijde energiemarkt, maar in de eerste plaats voor Rusland en China’, zo noemde de Russische president de ingebruikname van de gasleiding.

De leiding staat daarmee ook symbool voor de steeds verdere focus van Poetin op de snelgroeiende Aziatische economieën. Dat terwijl de relatie met het westen onder druk staat, onder meer sinds de annexatie van De Krim in 2014 en de daaropvolgende economische sancties.

Eerste gaspijpleiding tussen Rusland en China geopend
Een gasverwerkingsfaciliteit in de Russische oblast Amoer, een onderdeel van de gaspijpleiding tussen Rusland en China Foto: REUTERS