Open VLD schaart zich achter onderhandelaars  Rutten en De Croo
Foto: Photo News

Open VLD heeft nog niet gekozen voor paars-groen. Dat meldt de partij, die ook laat weten dat de onderhandelaars De Croo en Rutten de volledige steun van het unanieme partijbestuur genieten.

'We hebben een goede discussie gehad. Belangrijk is wat er in het regeerakkoord zal staan', zei onderhandelaar Alexander De Croo na afloop van het partijbestuur. De keuze voor paars-groen is nog niet gemaakt, herhaalde hij. 'En wij zullen die keuze maken, andere partijen zullen dat niet in onze plaats doen.'

De federale formatie leek dit weekend in een stroomversnelling te komen, nadat was uitgelekt dat informateur Magnette zaterdag alleen de paars-groene partijen uitgenodigd had. Geen N-VA dus en ook geen CD&V.

Die vergadering schoot in het verkeerde keelgat bij zowel de N-VA als CD&V. Zo voelde de N-VA zich verraden door Open VLD, dixit N-VA-voorzitter De Wever. Hij had het over een vertrouwensbreuk met Open VLD. Op Radio 1 trok Koen Geens (CD&V) dan weer fel van leer tegen Open VLD. Hij begreep niet wat de liberalen te zoeken hadden in een coalitie met enkel socialisten en groenen.

Maar ook binnen de Open VLD ligt een keuze voor paars-groen niet voor de hand. 'Besturen met een Vlaamse minderheid in een door socialisten en groenen gedomineerde federale regering is noch Vlaams, noch liberaal, noch democratisch,' liet de diepblauwe Lokerse afdeling van de partij weten. Eerder hadden kopstukken als Lachaert en Van Quickenborne de eerste nota van Magnette l afgeserveerd als 'veel te rood' en 'ondrinkbaar' voor de liberalen.

De kopstukken van de partij zwegen evenwel vanmorgen. Tot vanmiddag. Na het partijbestuur stelde de partij dat de onderhandelaars Rutten en De Croo de unanieme steun van het partijbestuur genieten.

'Voor ons primeert de inhoud. Daar zal het van afhangen en daarvoor werken we samen met de liberale familie Open VLD-MR,' meldde de partij nog. Kortom: we zijn beleefde mensen, gaan in op een uitnodiging van de informateur en, nee, we hebben nog geen keuze gemaakt voor paars-groen en dus ook niet tegen de N-VA of CD&V.

De oprispingen van de N-VA en CD&V hebben de liberalen wel verontwaardigd. 'We zullen als partij zelf wel bepalen wat we goed vinden en wat niet', staat in een communiqué. Wat de partij goed vindt, zegt Open VLD ook: 'We komen op voor wie werkt en gewerkt heeft, en we passen voor de blokkering van het land.'

Dat laatste is een verwijzing naar de onderhandelingen over het confederalisme.