Paus waarschuwt voor 'virus' van consumptiedrang
Foto: Belga
Paus Franciscus heeft zondag, tijdens een van de belangrijkste shoppingweekends van het jaar, gewaarschuwd voor consumptiedrang in de aanloop naar de kerstperiode.

Franciscus omschreeft het verlangen naar consumptie als 'een virus dat het geloof tot in zijn kern aanvalt'.

'We moeten ons bevrijden van het waanidee dat men gelukkig is wanneer men heel veel dingen heeft. Weersta aan het verblindende licht van consumptie dat deze maand overal schijnt', maande de paus de gelovigen aan tijdens een misviering in het Vaticaan in Rome.

'Nooit genoeg'

De oproep van de kerkleider komt er op een traditioneel erg druk winkelweekend: vrijdag konden shoppers zich uitleven tijdens Black Friday, de uit de Verenigde Staten overgewaaide kortingendag. Maandag is het Cyber Monday, de maandag na Thanksgiving wanneer consumenten op zoek gaan naar online koopjes.

In de Verenigde Staten deden consumenten dit jaar op Black Friday voor 7,4 miljard dollar (zo'n 6,7 miljard euro) aan online koopjes. De paus veroordeelde die buitensporige koopjesdrang en hekelde dat 'het nooit genoeg is'. 'We moeten het idee overwinnen dat de zin van het leven ligt in het accumuleren', besloot de kerkvader.