Saoedi-Arabië zet als G20-voorzitter in op vrouwenrechten en klimaatbescherming
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman Foto: AFP

Saoedi-Arabië wil met zijn voorzitterschap van de Groep van 20 onder meer op de thema’s vrouwen, klimaatverandering en technische vooruitgang inzetten. Het Saoedische voorzitterschap van de G20, dat zondag begon, moet voorwaarden scheppen ‘waarin alle mensen, vooral vrouwen en jongeren, kunnen leven, werken en succes hebben’, deelde het koninkrijk zaterdagnacht mee.

Riyad wil ook vaart zetten achter maatregelen ter bescherming van het klimaat om de voorziening van water en levensmiddelen te verzekeren, en het wil zich inzetten voor innovatie en technische vooruitgang.

De oproep klinkt vreemd. Wereldwijd gezien zijn de rechten van vrouwen in weinig landen zo beperkt als in Saoedi-Arabië. Ze zijn onder meer onderworpen aan strenge kledingvoorschriften. Hoewel enkele regels versoepeld werden, hebben vrouwen voor veel beslissingen in het leven nog steeds de toestemming van een mannelijke voogd nodig. Verscheidene vrouwenrechtenactivisten werden bovendien in de gevangenis opgesloten. Ook klimaatbescherming als prioriteit stellen lijkt een aparte zet: Saoedi-Arabië heeft olie als belangrijkste exportproduct.

Omstreden

Saoedi-Arabië lost Japan zondag af aan het hoofd van de groep van leidende economische mogendheden, die twee derde van de wereldbevolking en 85 procent van de wereldwijde economische verrichtingen vertegenwoordigt.

Het conservatieve koninkrijk krijgt kritiek na de moord op journalist Jamal Khashoggi en wegens de mensenrechtenkwesties en de betrokkenheid bij de oorlog in Jemen. Ook het Saoedische voorzitterschap van de G20 is daardoor omstreden.

Eerste top in Arabische wereld

De komende topbijeenkomst van de G20 vindt op 21 en 22 november 2020 in de hoofdstad Riyad plaats. Het wordt de eerste G20-top in de Arabische wereld. Tot de G20 behoren de Europese Unie en negentien economisch vooraanstaande landen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in