Philippe Goffin (MR) volgt Didier Reynders op als minister van Buitenlandse Zaken en Defensie
Goffin legde de eed af bij de koning, in het bijzijn van premier WIlmès Foto: photo news

Koning Filip heeft Kamerlid Philippe Goffin beëdigd als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en Defensie. Goffin, die zaterdagochtend werd voorgedragen door MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, volgt zo Didier Reynders op, die vanaf zondag aan de slag gaat als Europees commissaris. Reynders droeg vandaag zijn bevoegdheden over aan zowel Goffin als Koen Geens (CD&V) en premier Sophie Wilmès (MR).

'De competenties en capaciteiten van Goffin zijn tijdens de recente, interne debatten in het kader van de voorzittersverkiezingen binnen de MR uitvoerig aan bod gekomen', zegt kersvers partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez in een persbericht. 

Bouchez benadrukt verder de 'uitgebreide talenkennis' van Goffin ('vooral van het Nederlands'), zijn parlementaire ervaring en zijn 'natuurlijke aanleg voor diplomatie'.

Tot slot benadrukt Bouchez het belang om zo snel mogelijk weer een volwaardige federale regering te hebben. 'Op die manier kunnen de vele uitdagingen waarvoor België staat echt aangepakt worden. Intussen worden de lopende zaken wel beheerd door een regering die bestaat uit sterke persoonlijkheden', besluit de MR-voorzitter.

Goffin, Geens, Wilmès en Clarinval

Reynders was in de regering van Charles Michel bevoegd voor Buitenlandse Zaken en Europese Zaken. Later kreeg hij er ook Defensie bij, nadat N-VA-minister Sander Loones eind vorig jaar samen met zijn partijgenoten uit de regering stapte.

Goffin neemt dus de hoofdmoot over: Defensie en Buitenlandse Zaken. CD&V-vicepremier en minister van Justitie Koen Geens krijgt er de portefeuille Europese Zaken bij. De kleinere bevoegdheden van Reynders - de federale culturele instellingen en Beliris - gaan naar premier Sophie Wilmès (MR). David Clarinval, die Wilmès verving op Begroting, wordt vicepremier voor MR.

De machtsoverdracht vond zaterdagnamiddag plaats op de kabinetten van Defensie en Buitenlandse Zaken. Goffin legde in het Koninklijk Paleis ook de eed af bij de koning, in het bijzijn van premier Wilmès.