Amazonewoud verliest meer dan 10.000 vierkante kilometer in jaar tijd
Foto: Belga/AFP
Voor het eerst sinds 2008 is er meer dan 10.000 vierkante kilometer ontbost in het Braziliaanse Amazonegebied.

Tussen augustus 2018 en juli 2019 is het grootste tropische regenwoud ter wereld in totaal 10.100 vierkante kilometer kleiner geworden. Vorig jaar verloor het Amazonegebied in dezelfde periode 7.033 vierkante kilometer. Er vond dus een stijging van 43 procent plaats.

De ontbossing van de inheemse gebieden steeg zelfs tot 74,5 procent, blijkt uit de gegevens van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Daar ging tussen augustus 2018 en afgelopen juli tot 423,3 vierkante kilometer verloren, ten opzichte van 242,5 vierkante kilometer een jaar eerder.

Klimaatcriticus Bolsonaro

In de referentieperiode zitten de eerste zeven maanden van de ambtstermijn van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro. Die staat bekend als een klimaatscepticus die meer houtkap in het regenwoud toestaat ten gunste van mijn- en landbouwactiviteiten. Vooral sinds juni zou de houtkap significant gestegen zijn.

Bolsonaro verwees de voorbije week naar traditionele praktijken die op bepaalde momenten van het jaar de ontbossing en de bijhorende bosbranden veroorzaken. Eerder dit jaar verkondigde hij dat het verloren moeite was om te trachten de ontbossing of de branden te stoppen. Volgens Bolsonaro zijn ze immers het gevolg van 'iets cultureel'.

De ontbossing van het Amazonegebied bereikte een piek tussen augustus 2007 en juli 2008. In die periode sneuvelde 12.287 vierkante kilometer van het woud. De jaren erna zette zich een daling in. Aan die trend lijkt nu dus een einde gekomen.