Europa pompt recordbedrag in ruimtevaart, wil bemande missie naar de maan
De lancering van een Ariane V-raket door het Europese Ruimtevaartagentschap in Kourou, Frans-Guyana. Foto: AFP

De 22 lidstaten van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA hebben donderdag ingestemd met een recordbedrag van 14,4 miljard euro, verspreid over drie tot vijf jaar, voor nieuwe ruimtevaartprogramma’s. België neemt 5,7 procent van het investeringspakket op zich.

Sinds de oprichting van het intergouvernementele Europese Ruimtevaartagentschap in 1975 werd nog nooit een bedrag van afgerond 14,4 miljard euro uitgetrokken. Om precies te zijn, gaat het om 14,388 miljard euro.

‘Dit is een enorme stap vooruit voor Europa’, reageerde Jean-Yves Le Gall, voorzitter van het Franse ruimtevaartbureau CNES, tegenover het Franse persbureau AFP. ‘Alle records inzake financieel engagement zijn gebroken.’

Duitsland, dat er prat op gaat helemaal vooraan te staan wat het Europese ruimtevaartbeleid betreft, neemt in zijn eentje 3,3 miljard euro van het budget op zich. Het neemt daarbij op langere termijn de leidende rol over van Frankrijk, dat 2,7 miljard toezegde.

Bemande missie

Tijdens de conferentie van de ESA in Sevilla is eveneens besloten dat aardobservatie, het wetenschappelijk programma, de ontwikkeling van de nieuwe draagraket Ariane-6 en bovenal een maanmissie het middelpunt van de prioriteiten zullen vormen. De ESA zegt zelfs een bemande missie naar de maan te willen sturen. ‘Dat mag gezien worden als een evidente getuigenis van onze gemeenschappelijke ambitie voor Europa’, zei de Franse minister van wetenschapsbeleid Frédérique Vidal, die de bijeenkomst mee voorzat.

België heeft volgens een communiqué van ESA 816 miljoen euro toegezegd, of 5,7 procent van het totale engagement.