Reddingswerkers blijven in Albanië zoeken naar slachtoffers, al veertig lichamen geborgen
Reddingswerkers zoeken in dit huis in Durres nog naar een vermiste tweeling. Foto: AP

Twee dagen na een verwoestende aardbeving in Albanië proberen reddingswerkers nog steeds slachtoffers levend vanonder het puin te halen. De beving met een magnitude van 6,4 kostte minstens veertig mensen het leven.

De Albanese hulpdiensten krijgen bij hun reddingsacties de hulp van onder meer Italiaanse, Griekse en Roemeense reddingsteams. Ze concentreren zich voornamelijk op de westelijke plaats Durres, waar nog wordt gezocht naar onder meer een vermiste tweeling, een jongen en een meisje van amper twee jaar oud. Ze bevonden zich op de tweede verdieping van een vier verdiepingen tellende gezinswoning toen de aardbeving gebeurde.

De zoekactie wordt geleid door Italiaanse reddingswerkers, die met boren grote stukken beton fijnmaken. De brokstukken worden vervolgens weggedragen door Albanese militairen. Van de tweeling ontbreekt voorlopig echter nog elk spoor.

In de noordelijk gelegen plaats Thumane, waar 22 slachtoffers het leven lieten, zijn de zoekacties stopgezet. Alle vermisten werden er geborgen, zoals de lichamen van een moeder en haar dochter die onder het puin van een vijf verdiepingen tellend gebouw arm in arm werden teruggevonden.

Dankzij de reddingsacties konden zo’n 45 mensen levend vanonder het puin worden gehaald. Er werden 650 gewonden geteld, van wie enkelen er erg aan toe zijn.

Nieuwe huizen beloofd

De krachtige aardbeving van dinsdag, met het epicentrum dertig kilometer ten westen van hoofdstad Tirana, was voelbaar in de hele Balkan, tot in de Zuid-Italiaanse regio Puglia. Na de beving volgden bovendien nog 530 naschokken.

De Albanese regering riep voor de volgende dertig dagen de noodtoestand uit in de regio’s rond Durres en Thumane, die het zwaarst getroffen zijn. Ze beloofde ook ‘voor het einde van volgend jaar’ nieuwe huizen te hebben gebouwd voor alle slachtoffers die geen onderdak meer hebben. Het daarvoor benodigde geld zal worden opgehaald door twee donorconferenties te organiseren.