Boutin is sinds augustus 2017 hoofd van de consumentenafdeling van Proximus en volgt Dominique Leroy op. Leroy verliet Proximus voor een transfer naar het Nederlandse telecombedrijf KPN. Maar door een onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis, draaide de deal uit op een sisser.
Met Boutin kiest Proximus voor een interne kandidaat. Hij zou de andere interne kandidate, financieel directeur en ceo ad interim Sandrine Dufour, niet geklopt hebben, want ze trok zich tijdens de procedure terug. Haar beweegredenen zijn onduidelijk.
Boutin is pas 45, hij heeft dus zijn leeftijd mee. Hij wordt gezien als de geschikte manager om Proximus het 5G-tijdperk in te loodsen. Waar vorige week het remuneratie- en benoemingscomité nog verdeeld was, werd vandaag unaniemn beslist Boutin in het zadel te hijsen. Mogelijk wilde de raad van bestuur een beeld uitdragen van consensus, nadat er eerder aanduidingen waren geweest dat de procedure moeizaam verliep.
Ervaring bij Canal+
Boutin, een Fransman, deed aan het begin van zijn carrière professionele ervaring op als strategieconsultant, en is daarna op de internettrein gesprongen door een start-up op te richten. Vervolgens trok hij naar het Franse telecombedrijf SFR, waar hij verschillende functies heeft bekleed, waaronder die van financieel en marketingdirecteur. In 2015 stapte hij over naar de Groep Canal+, waar hij opnieuw directeur marketing werd. 'In deze verschillende functies heeft Guillaume steeds bewezen dat hij in staat is om in te spelen op nieuwe marktsituaties', stelt Proximus in het persbericht.
In augustus 2017 stapte hij over naar Proximus. Het Belgische telecombedrijf looft hem voor zijn werk op de consumentenafdeling. Hij was mee betrokken bij de lancering van een nieuwe merkpositionering rond het project 'Think Possible', de creatie van het Pickx-platform en de positie van Proximus als een belangrijke speler op het vlak van gaming in België, heet het.
Transformatieplan
In zijn rol als ceo zal Boutin de opdracht hebben om de digitalisering van de groep voort te zetten, het transformatieplan uit te voeren en Proximus voor te bereiden op de grote uitdagingen waar het bedrijf en de hele telecommunicatiesector in de komende jaren voor staan. Dat transformatieplan werd op de raad van bestuur door de bestuurders doorgedrukt. De deur voor verder overleg met de bonden staat nog wel op een kier. Het plan voorziet in het verlies van 1.300 banen, 600 minder dan eerst aangekondigd.