Twee nieuwe klachten tegen uroloog Bo Coolsaet
Foto: Jan Van der Perre

Het parket heeft twee nieuwe klachten ontvangen tegen uroloog Bo Coolsaet (80), die dinsdag veroordeeld werd voor het aanranden en verkrachten van een minderjarige patiënte.

Coolsaet werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, maar tekent beroep aan tegen het vonnis. Tijdens het proces hadden zich nog 14 andere mogelijke slachtoffers gemeld bij Chris­tine Mussche, de advocate die de burgerlijke partijen vertegenwoordigt.

Niet alle veertien slachtoffers dienden officieel een klacht in. Drie van de dertien vrouwen die zich meldden bij het kantoor-Mussche, spreken ook van een ­behandeling met een trillend ­apparaat.

Nu hebben zich nog eens twee mogelijke slachtoffers gemeld bij het parket. Het parket ontving de klachten tussen het beraad en na de uitspraak van dinsdag. 'Die twee klachten zullen gevoegd worden aan het lopende gerechtelijk onderzoek tegen Bo Coolsaet dat geopend werd na een klacht met burgerlijkepartijstelling in september 2019', zegt het parket. In de aanloop naar en ten tijde van het proces ten gronde waren er al vijf klachten binnengelopen. Volgens het parket werden die wel degelijk toegevoegd aan het dossier, waarin dinsdag uitspraak werd gedaan. De klachten werden ook al opgenomen in het lopende gerechtelijke onderzoek.

Veroordeling

De uroloog moest zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor de verkrachting en aanranding van een minderjarige. De vrouw, vandaag 28 jaar, liet zich tussen 2006 en 2008 behandelen bij Coolsaet voor blaasontstekingen en chronische bekkenbodempijn. Tijdens de behandeling gebruikte de uroloog een ­instrument om de spieren rond de urineleider te ontspannen. Volgens de jonge vrouw had de arts daarbij een erectie.

Twee gerechts­experts kwamen tot het besluit dat het vibrerende instrument geen medisch nut heeft, maar volgens Coolsaet is het een standaardbehandeling die hij bij zo’n 300 patiënten heeft uitgevoerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in