Versace laat iconische jurk niet zomaar kopiëren
Donatella Versace maakte dit jaar zelf een kopie van de iconische jurk voor Jennifer Lopez
Versace heeft bij de rechtbank in New York een klacht ingediend tegen het Amerikaanse kledinglabel Fashion Nova, dat de iconische junglejurk van het Italiaanse modehuis zou hebben gekopieerd.

Dinsdag raakte bekend dat Versace een klacht had ingediend tegen het Amerikaanse kledinglabel Fashion Nova, een favoriet van de Kardashians. Reden: het Italiaanse modehuis vindt dat ze een groene jurk met jungleprint klakkeloos hebben gekopieerd. Het gaat niet zomaar om een jurk, maar wel om een van de meest iconische ontwerpen van Versace. Zo beeldbepalend dat het kledingstuk, dat Jennifer Lopez droeg voor de Grammy Awards in 2000, zelfs een eigen Wikipedia-pagina heeft.

 

Maar daar blijft het niet bij. Versace beschuldigt Fashion Nova ook van het kopiëren van de typische zwarte en goudkleurige barocco-print. Daarnaast is ook nog een ander ontwerp in de schadeclaim opgenomen. Versace stelt dat het modehuis schade wordt berokkend doordat de ontwerpen te goed op elkaar lijken.

 

'De reden waarom Fashion Nova zo snel nieuwe kleding kan produceren, is grotendeels te danken aan hun bereidheid om de auteursrechtelijk beschermde ontwerpen en handelsmerken van bekende ontwerpers te kopiëren', klinkt het in de gerechtsdocumenten.

Het is niet de eerste keer dat Fashion Nova een bekend designerstuk namaakt. De jurk van Stella McCartney die Meghan Markle op haar trouwreceptie droeg, maakte Fashion Nova na voor nog geen 45 dollar. Ook minder bekende ontwerpers moeten vaak met lede ogen toekijken hoe het kledinglabel hun ontwerpen plagieert, en de kopieën vervolgens voor een fractie van de prijs verkoopt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in