Audi schrapt bijna 10.000 banen, maar niet in Vorst
Foto: AFP

Audi gaat in Duitsland 9.500 banen schrappen tegen 2025. De ingreep maakt deel uit van een kostenbesparingsplan, maar heeft geen effect op de fabriek in Vorst.

De directie en de vakbonden van het Duitse merk Audi onderhandelen al langer over een toekomstplan voor het bedrijf. Onder het nieuwe akkoord zullen 9.500 banen verdwijnen, maar van naakte ontslagen is er niet meteen sprake. Audi rekent op natuurlijk verloop, en er komt een aanbod van vervroegd pensioen. De overige werknemers in de twee Duitse Audi-fabrieken (Ingolstadt en Neckarsulm) krijgen een werkzekerheidsgarantie van tien jaar - tot eind 2029. Nu werken er circa 61.000 mensen. Audi verwacht de komende jaren ook 2.000 nieuwe ‘experten-posities’ te creëren, vooral in gebieden als elektrische mobiliteit en digitalisering.

Het besparingsplan heeft als doel de kosten met 6 miljard euro op jaarbasis te verlagen tegen 2029.

Sinds het sjoemeldieselschandaal dat in 2015 uitbrak binnen het Volkswagen-concern (waar Audi deel van uitmaakt) werd Audi voorbijgestoken door de concurrenten Daimler en BMW. En tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar vielen omzet en bedrijfswinst terug, terwijl die bij de andere grote VW-merken - VW, Seat en Skoda - wel verbeterden.

Audi, een dochter van het concern Volkswagen, heeft ook een fabriek in Brussel. Het dinsdag aangekondigde plan heeft alleen betrekking op Audi in Duitsland en heeft dus geen gevolgen voor Audi Brussels, zegt Peter D’hoore, de woordvoerder van de Brusselse autofabriek.